Ce riscuri implica proiectele efectuate de montatori nespecializati

0
752

Potrivit Symmetrica, liderul pietei locale de pavele si borduri vibropresate si cel mai mare producator autohton, una dintre cele mai frecvente greseli ale românilor este apelarea la montatori nespecializati, lucru prin care isi asuma riscul unui proiect neprofesionist.

Astfel, printre cele mai importante aspecte pe care un montator nespecializat nu le poate asigura se numara incapacitatea de a oferi garantie pe lucrarea respectiva, precum si cunostiintele sale minime asupra pietei.

„Spre deosebire de montatorii nespecializati, cei profesionisi au dreptul si posibilitatea de a acorda garantie si, in plus, acestia cunosc produsele existente pe piata si pot preveni riscurile ce apar la montaj – pante insuficiente, taieturi si ruperi de model. Mai mult, datorita cunostiintelor sale asupra domeniului in care activeaza, un montator profesionist poate sfatui clientul referitor la intretinerea si exploatarea pavajului”, a declarat Rabei Ovidiu, Director Tehnic al Symmetrica.

Conform reprezentantului companiei, inainte de angajarea unui montator, orice client ar trebui sa se informeze cu privire la experienta si profesionalismul persoanei cu care urmeaza sa lucreze, printr-o serie de intrebari referitoare la materialele ce vor fi folosite, parerea sa de ansamblu asupra proiectului, dar si modalitatea in care urmeaza sa efectueze lucrarea.

Nu in ultimul rând, clientul are dreptul sa solicite un portofoliu de lucrari anterioare, precum si recomandari de la fostii clienti.

Cum se obtine un pavaj ireprosabil

„Desi acest aspect nu se regaseste in majoritatea proiectelor, este important de retinut ca un montaj corect include o parte de proiectare, ceea ce implica colaborarea cu un arhitect peisagist specializat”, a mentionat Rabei Ovidiu.

Totusi, in lipsa acestuia se poate apela la un cadru tehnic – un maistru sau inginer constructor, cu ajutorul caruia se va realiza o schita in care vor fi trecute dimensiunile aleilor si trotuarelor, se va stabili modul de colectare a apelor pluviale si evacuarea lor, precum si tipul de pavaj ce urmeaza a fi folosit.

in ceea ce priveste selectionarea tipului de pavaj, reprezentantii Symmetrica atrag atentia clientilor asupra criteriilor ce trebuie avute in vedere inainte de achizitie. Astfel, Rabei Ovidiu mentioneaza ca pavajul se alege in functie de arhitectura (forma si culorile produselor trebuie sa fie in armonie cu elementele geometrice si culorile din mediul inconjurator) si in functie de destinatie (trafic greu sau trafic usor).

Odata stabilite aceste detalii, montatorul va putea incepe procesul de montaj al pavelelor, plecând de la pregatirea terenului, montarea bordurilor, asternerea nisipului si finalizând cu montajul propriu-zis al pavajului.

Potrivit specialistilor Symmetrica, etapa care necesita cea mai mare atentie este chiar pregatirea terenului, care implica indepartarea stratului vegetal, a materiilor organice din sapatura, nivelarea acesteia si asigurarea pantei de scurgere, imprastierea si compactarea stratului suport.

Cum se calculeaza corect necesarul de material

Pentru a evita eventuale neplaceri la finalul lucrarii, precum lipsa necesarului de material, Symmetrica sugereaza sa se tina cont de coeficientul de pierdere de circa 1-3% la borduri si 3-5% in cazul pavajului, dar si de coeficientul de indesare la nisip si balast care poate ajunge la 30-40%.
?inând cont de aceste informatii si de tarifele pietei in ceea ce priveste materialul si manopera, pretul pentru metrul patrat de pavaj este de cca. 69 lei (balast, nisip si manopera incluse), iar pentru montarea unui metru liniar de bordura ar fi necesara o investitie de circa 29 lei (beton,manopera incluse).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here