CE: Romania a facut progrese in colectarea TVA, dar ramane cu cel mai ridicat deficit la incasare

0
909
taxe-bani

Romania a imbunatatit rata de colectare a TVA in 2013, insa a pierdut 8,3 miliarde de euro din TVA necolectat, diferenta dintre veniturile teoretice si cele obtinute de stat, suma reprezentand un procentaj de 41,1%, cel mai ridicat din Uniunea Europeana, anunta Mediafax.

Veniturile teoretice din TVA au fost estimate la 20,2 miliarde in cazul Romaniei, insa incasarile au totalizat 11,91 miliarde de euro in anul 2013, cel mai recent pentru care Comisia Europeana a furnizat date. Comisia estimeaza veniturile teoretice, coreland legislatia referitoare la TVA cu date referitoare la consum si formarea de capital fix brut.

Romania este singurul stat din UE in care deficitul de colectare a TVA trece de 40%, potrivit unui raport publicat vineri de Comisia Europeana. Rate ridicate de necolectare a TVA au consemnat si Lituania (37,7%), Slovacia (34,9%), Grecia (34%) si Italia (33,6%), in timp ce nivelul minim, de aproximativ 4%, a fost consemnat in Finlanda, Olanda si Suedia.

Anul 2013 a marcat o imbunatatire pentru Romania, care in 2012 a obtinut din TVA 11,2 miliarde de euro, in timp ce rata de necolectare s-a situat la 42,9% la venituri teoretice de 19,6 miliarde de euro.

Colectarea TVA nu a inregistrat o imbunatatire semnificativa la nivelul Uniunii Europene, care a pierdut in 2013 suma de 168 de miliarde de euro din venituri neincasate, reprezentand 15,2% din veniturile teoretice, datorita fraudelor si evaziunii, mecanismelor de evitare a platii taxelor, falimentelor, insolventelor financiare si calculelor gresite.

in timp ce 15 state membre au consemnat evolutii mai bune, 11 state, printre care si Polonia, au inregistrat o deteriorare. Raportul nu include date despre Cipru si Croatia, care a devenit stat membru UE la mijlocul anului 2013.

„Acest studiu important evidentiaza din nou nevoia de a reforma sistemele de colectare a taxelor la nivelul UE. Cer insistent statelor membre sa faca pasii necesari pentru a lupta impotriva evaziunii si fraudarii platii taxelor. Aceasta ramane o chestiune de maxima importanta si se afla pe prima pozitie a agendei acestei Comisii”, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici.

Studiul privind deficitul de colectare a TVA face parte din eforturile Comisiei de a reforma strangerea acestor taxe in Europa si de a reduce fraudele si evaziunea.

in Romania, ANAF a anuntat ca incasarile din primele opt luni din taxa pe valoarea adaugata au fost de 38,29 miliarde lei, cu aproape 5 miliarde lei (15%) mai mari decat incasarile din perioada similara a anului trecut. incasarile din TVA, in primele opt luni ale anului au fost mai mari fata de perioada similara a anului 2014, pentru operatiunile interne cu 8% (3,25 miliarde lei) si mai mari cu 12,6% (572,61 milioane lei) la importul de bunuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here