Ce se intampla cu creditele si depozitele in euro daca dispare moneda unica?

0
1068
intrebari-semne

intrebari-semneIn ultimele saptamani, pe fondul inrautatirii situatiei economice a Italiei, tot mai multe voci vorbesc despre o rupere iminenta a zonei euro. In discutie intra si consecintele dezastruoase pe care le-ar avea prabusirea Italiei asupra monedei unice.

Ce spun insa analistii cu privire la o asemenea ipoteza, dar si despre o eventuala disparitie a monedei unice? Ce s-ar intampla cu creditele si depozitele in euro ale populatiei in acest caz?

Ionut Dumitru: „Nu e in interesul nimanui sa paraseaza zona euro”

La polul opus, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, este de parere ca nu e interesul niciunei tari sa paraseasca zona euro. „La ora asta, nu e interesul nimanui sa se intample un asemenea lucru. Greciei si altora ca ea le este mai bine sa ramana in zona euro. Tine de a alege intre un rau mai mic si unul mai mare. Ei acum adopta masuri de austeritate dure. Daca vor iesi din zona euro, vor trebui sa adopte masuri si mai dure”, a declarat acesta pentru incont.ro
„Lucrul care lipseste este o coordonare la nivel fiscal. Discutam, de fapt, despre niste decizii politice. Daca principalii lideri ai Europei (Angela Merkel si Nicolas Sarkozy) nu-si asuma o coordonare fiscala, va trebui, de pilda, sa le explice votantilor de ce nu mai pot circula liber in zona euro – pentru ca aceasta va fi o consecinta a ruperii zonei. Ori nu cred ca reactiile vor fi prea bune”, explica Dumitru.

Ce s-ar intampla cu creditele si depozitele populatiei

„Eu nu concep disparitia monedei euro. Si asta pentru ca Banca Centrala Europeana este cea care emite aceasta moneda. Ea e raspunzatoare. In ceea ce priveste depozitele in euro ale populatiei, ele sunt niste creante pentru BCE. Pentru ca o noua moneda sa fie emisa, trebuie sa se imparta creantele existente. Plus ca la nivel global exista un stoc de euro. Si apoi cine sa emita noua moneda? Banca Nordica sau Banca Sudica?”, adauga fostul ministru de finante.
Teoretic vorbind, daca moneda unica ar fi inlocuita de o noua moneda „ar trebui ca stocul de moneda emis de BCE sa fie preluat, dar deja intram intr-o sfera fantasmagorica”. Daniel Daianu crede ca nu se poate intampla asa ceva: „Secretul invalidarii acestor valori devine real doar daca dintr-odata toate tarile ar iesi din zona euro si s-ar intoarce la monedele nationale – ceea ce nu se poate intampla.”
In ceea ce priveste insa cazul Romaniei (care nu a adoptat inca moneda europeana), depozitele in euro s-ar converti in moneda nationala, respectiv in lei, explica Daianu. In ceea ce priveste tarile care au adoptat deja euro, daca s-ar inlocui moneda unica, creditele si depozitele in euro ale populatiei s-ar converti in moneda respectiva. Ramane de vazut la ce curs.  „Putem asista la o prabusire a sistemului bancar, la iesirea unor tari din zona euro (Grecia este personajul principal), putem asista la niste falimente bancare. Doar daca un stat precum Italia ar iesi din zona euro, va trebui sa ne intrebam daca va supravietui moneda unica. Pana atunci insa, nu exista aceasta varianta”, spune analistul.
Ionut Dumitru considera ca trebuie intarit Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) si rezolvata problema increderii pietelor. Daniel Daianu spune ca moneda unica nu va disparea, in cel mai rau caz Europa poate asista la o prabusire a sistemului bancar si o spargere a zonei euro, insa nu la o disparitie a monedei unice.

Povestea aparitiei „neuro”

Frits Bolkestein, un fost politician olandez sustinea la sfarsitul saptamanii trecute ca disparitia actualei monede euro este iminenta, dar ca va fi inlocuita cu o alta, adoptata doar de cateva tari europene. Bolkestein are acum 82 de ani, este o figura marcanta a Partidului Poporului pentru Libertate si Democratie din Olanda si s-a declarat impotriva introducerii monedei unice europene, in 1999. Acesta este de parere ca ruperea euro este inevitabila in contextul economic al tarilor din regiune de astazi, iar ca locul actualei monede va fi luat asa-numita “neuro”, care va fi intrebuintata in Germania si in tarile nordice.

Ideea formarii unei uniuni monetare in zona nordica a continentului nu este noua, analistul suedez Gunnar Wetterberg sugerand, in urma cu o luna, ca tarile din partea de nord a continentului ar trebui sa adopte o intelegere de uniune, in cazul in care UE se va destrama. “Uniunea Nordica” ar urma sa fie compusa din Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda si Groenlanda. “N-as varsa o lacrima daca Italia ar iesi din zona euro, ceea ce este valabil si pentru Grecia. De fapt, ar trebui ajutate sa iasa din zona euro”, a mai spus Bolkestein, intr-un interviu acordat publicatiei olandeze nrc.nl (Sursa: incont.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here