Ce taieri si scumpiri ne asteapta de la 1 iulie. Afla care sunt principalele masuri!

0
806
portofel-gol

portofel-golMasurile de iesire din criza vor incepe sa fie resimtite de la 1 iulie. Reduceri salariale, cresterea preturilor ca urmare a majorarii TVA, taxe si impozite mai mari, disponibilizari in sectorul bugetar, toate vor afecta in mod direct buzunarele romanilor.

 De la 1 iulie, scad salariile bugetarilor, se diminueaza ajutoarele de somaj, dispar subventii, dar cresc si preturile, ca urmare a maririi TVA la 24% si a scaderii leului in raport cu principalele valute.

Cele mai multe schimbari vin din sectorul fiscal, dupa ce Guvernul a adoptat modificari esentiale  la Codul Fiscal. REALITATEA. NET va prezinta cele mai importante schimbari care vor afecta bugetul fiecaruia de joi.

Impozite pe dobanzi, tichete de masa si drepturi de autor

Tichetele de masa cadou, cresa si de vacanta, precum si platile compensatorii vor fi impozitate incepand 1 iulie, potrivit noului Cod Fiscal. De la aceeasi data, cota de cheltuieli deductibile calculata la drepturile de proprietate intelectuala va fi redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent. in cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala, cota de cheltuieli deductibile va fi redusa la 25% din venitul brut, fata de 50% in prezent.

Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net calculat la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de la acelasi organizator sau platitor. in prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste cuantumul de 10.000 lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depaseste cuantumul de 10.000 lei inclusiv.

Persoanele care au venituri din activitati independente vor raspunde in solidar cu firmele cu care lucreaza pentru contributiile sociale si impozitele datorate daca banii incasati vor fi asimilati castigurilor salariale.

Astfel, in cazul firme platitoare aflata in insolventa sau care nu achita contributiile si al carei patrimoniu nu acopera sumele datorate, beneficiarul veniturilor din activitati independente, in care sunt incluse si drepturile de proprietate intelectuala, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contributiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile incasate. La un venit anual de 30.000 de lei, un un beneficiar ar putea datora statului in jur de 25.000 de lei.

Incepand cu 1 iulie, toate veniturile sub forma de dobanzi din conturile si depozitele bancare, indiferent daca sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%.

Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost redusa cu 15%

Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost redusa cu 15%, dar nu mai putin de 600 de lei.  Ministrul de Finante spune ca pentru indemnizatiile pentru mame ar trebui luat in calcul salariul mediu pe ultimii doi ani si nu pe doar 12 luni ca in prezent.

Guvernul va dubla impozitul pentru prima si a doua cladire detinuta in proprietate

Proprietarii de mai multe locuinte neinchiriate vor fi obligati sa achite, pana la 30 septembrie, „o taxa de solidaritate” la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, in cuantum cuprins intre 50% si 200% din impozit, taxare prin care statul vrea sa obtina 31 milioane lei in 2010.

Taxarea suplimentara a proprietatilor va fi adoptata miercuri printr-o Ordonanta de Urgenta. Ministrul Sebastian Vladescu a mentionat ca persoanele cu venituri mici nu vor plati acest impozit suplimentar, ci vor ramane „in continuare protejate”.

Salarii mai mici cu 25% de la 1 iulie

Taierile de salarii sunt bune de pus in aplicare de la 1 iulie. si tot peste doua zile, pensiile speciale vor fi recalculate. Parlamentul a votat, marti, micsorarea cu 25% a salariilor, dar a eliminat prevederea care diminua pensiile cu 15 procente, asa cum a cerut Curtea Constitutionala.

Guvernul pregateste noi concedieri in sistemul public

Membrii Cabinetului Boc discuta miercuri restructurarea administratiilor locale. Ministrii vor trebui sa prezinte planurile de reorganizare a institutiilor pe care le conduc, Vladescu anuntand ca este nevoie de 100.000 de disponibilizari pentru a se putea plati salariile in 2011.

TVA de 24% de la 1 iulie

Guvernul a decis sa majorere TVA-ul de la 19 la 24%. Majorarea cu 5 procente ar trebui sa aduca la bugetul de stat aproximativ 2 miliarde de euro, reprezentand 1,3-1,5 % din PIB. Deocamdata, cota unica de impozitare ramane neschimbata.

Alimente se vor scumpi cu cel putin 5%

Cresterea TVA-ului la 24% ii va arde pe romani la buzunare. Alimentele, bunurile de larg consum si serviciile se vor scumpi cu mai mult de 5 procente. Producatorii spun ca scumpirea reala va ajunge lejer la 8 procente. Mancare la pret nemajorat se va mai putea gasi doar la taranii care vand alimente in targurile traditionale.

Medicamentele vor fi mai scumpe de la 1 iulie

Romanii vor plati mai mult pentru medicamente, incepand cu 1 iulie, cand se va modifica sistemul de compensare. Cei mai afectati de scumpiri vor fi cei care sufera de boli cardiovasculare, cei cu diabet, afectiuni respiratorii sau cu boli ale sistemului nervos. Prin noua formula de calcul a pretului la produsele farmaceutice compensate, pacientii vor fi obligati sa plateasca mai mult daca vor sa se trateze cu medicamentele originale, cu care s-au obisnuit si se simt bine si nu cu variantele mai ieftine, ale caror efecte ar putea sa nu mai fie aceleasi.

Si asta, pentru ca viitorul sistem de compensare presupune existenta unui singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala, si nu pentru fiecare medicament in parte, cum este in prezent.

Romanii vor scoate mai mult din buzunar, de la 1 iulie, pentru a-si cumpara vitamine, calciu, magneziu, lecitina sau ceaiuri. majorarea pretului vine in urma cresterii TVA-ului la 24%.

Tigari mai scumpe de la 1 iulie

De la 1 iulie unul dintre producatori scumpeste tigarile cu 30 de bani pachetul. Urmatoarele majorari de accize pentru tutun ar fi trebuit sa aiba loc in septembrie, dar unii producatori au decis sa devanseze termenul.

Un TVA de 24% aplicat pe viitor inseamna o scumpire de 5% aplicata tuturor produselor care sunt taxate acum cu 19%.  Cel mai tare, romanii vor fi afectati de cresterea pretului alimentelor.

Benzina si motorina se scumpesc si ele

OMV Petrom, compania petroliera controlata de Grupul OMV din Austria, va creste, de la 1 iulie, pretul de referinta pentru motorina si benzina, ca urmare a schimbarii cotei TVA de la 19 la 24%, a anuntat, miercuri, compania.

Astfel, benzina Premium fara plumb 10 ppm va fi 4,60 lei/litru, benzina Top Premium fara plumb 99+,  4,98 lei/litru, in timp ce litrul de benzina OMV Carrera 95 va costa 4,74 lei, iar cel de OMV Carrera 100, 5,40 lei.

Totodata, motorina OMV  Premium Diesel va fi, incepand de la 1 iulie, 5,00 lei/litru, sortimentul de motorina OMV Sprint Diesel va costa 4,70 lei/litru, litrul de motorina Euro Diesel 5, 4,48 lei, iar motorina Top Euro Diesel 5 va ajunge la 4,66 lei. (Realitatea.net)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here