Violentele din ultimele zile de pe strazile Londrei au uimit intreaga lume. Cine sunt tinerii care au pus stapanire pe strazi si ce ii determina pe ei sa actioneze in acest mod?
Scene uluitoare au putut fi vazute in aceste zile pe strazile din Londra: incendierile unor cladiri, lupte de strada, pana la oameni care intrau pur si simplu in magazine si ieseau cu cate un televizor furat in brate. Multi dintre jefuitori nici macar nu si-au acoperit fatele in timp ce operau in magazine. Mai mult, unii au stat sa fie fotografiati fara nicio problema, mandri de faptele lor, si au ajuns pe retelele de socilizare, scrie bbc.co.uk.
Profesorul John Pitts, expert in criminalistica, spune ca jafurile ii ajuta pe cei care se simt neputinciosi sa se simta brusc puternici. De asemenea, foarte multi tineri participa la aceste actiuni pentru ca sunt pur si simplu in vacanta si noptile sunt mai lungi. Este o distractie pentru ei. El subliniaza ca exista si un spirit de echipa. Cu cat sunt mai multi, cu atat simt mai mult ca detin controlul.
„Nu poti starni o revolta pe cont propriu. La un moment dat, un grup mare care se confrunta cu politia simte ca detine controlul”, spune John Pitts.
Psihologii sustin ca o persoana isi pierde identitatea morala intr-un grup mare, iar empatia si sentimentul de vinovatie, ceea ce ne face sa nu actionam ca un infractor, dispar.
„Cand apartii unui grup relativ anonim, poti face tot ceea ce vrei”, spune James Thompson, psiholog. De asemenea vorbeste de un mecanism psihologic prin care tinerii adopta imediat un cod moral: „oamenii bogati au atatea lucruri pe care eu nu le am. Este corect sa le iau”.
Specialistii atrag atentia ca exista dovezi care sugereaza ca liderii bandelor tind sa aiba tendinte psihopate.
Mentalitatea tinerilor revolutionari poate fi comparata cu cea a fanaticilor din fotbal care sunt adeseori protagonistii unor violente de strada. (Mediafax)