CE doreste desemnarea unui responsabil politic pentru gestionarea pe orizontala a problematicii fondurilor europene, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse UE, precizand ca acest responsabil politic nu ar prelua autoritatile de management de la ministere dar ar gestiona aspecte precum licitatiile.
„Comisia Europeana a cerut explicit de mai multa vreme, de foarte mult timp, autoritatilor romane desemnarea unei persoane cu rang de ministru care sa gestioneze pe orizontala problematica fondurilor europene”, au declarat sursele citate.
Potrivit acestora, formula concreta prin care se va realiza acest lucru va ramane la latitudinea autoritatilor romane.
„Ideea a fost aceea de a avea un responsabil politic de prim rang in aceasta privinta. Nu inseamna ca persoana respectiva ar prelua de exemplu autoritatile de management de la ministere, ci o serie de chestiuni pe orizontala, precum licitatiile sau negocierea alocarilor pentru urmatorul cadru financiar care va incepe din anul 2013”, au explicat sursele citate.
CE: Noi salutam orice initiativa de imbunatatire a absorbtiei fondurilor regionale
„Noi am salutat orice initiativa de imbunatatire a absorbtiei fondurilor regionale si de imbunatatire a coordonarii acestora”, a declarat pentru MEDIAFAX Ton Van Lierop, purtator de cuvant al CE.
Potrivit unor oficiali europeni, acest subiect a fost adus la cunostinta premierului Boc in discutii purtate cu acesta. Ideea unui minister nu a fost explicit formulata, fiind folosita expresia „orice initiativa”. S-a luat insa in calcul faptul ca in alte tari, unde au fost infiintate ministere de specialitate, s-a constatat o imbunatatire a ratei de absorbtie a fondurilor.
Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca in sedinta coalitiei a avut loc o discutie privind posibilitatea infiintarii unui minister al afacerilor europene, dar ca nu s-a luat nicio decizie.
„A fost o discutie pe care si premierul Emil Boc a avut-o la Bruxelles in legatura cu posibilitatea de a infiinta un minister al afacerilor europene. A fost o discutie privind posibilitatea infiintarii unui asemenea minister, dar nu s-a luat nicio hotarare (in coalitie – n.r.)”, a declarat Sorin Frunzaverde.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca discutia despre un minister care sa gestioneze fondurile europene este „mai veche” si, pana acum, s-a purtat doar la nivel de principiu.
„E (o chestiune, n.r.) discutata de mult, abia ieri (luni, n.r.) a devenit stire. Am discutat despre asta de mai multe ori, insa doar la nivel de principiu. Niciodata nu s-a pus problema persoanei care sa primeasca acest portofoliu, iar faptul ca s-ar fi discutat ca eu as putea prelua acest minister este o pura speculatie, pe care o dezmint categoric”, a declarat Borbely.
Acesta a confirmat faptul ca atat Bucurestiul cat si Bruxelles-ul au dorit sa-si construiasca „o interfata puternica” in ceea priveste fondurile europene.
„Este o chestiune care a fost discutata si care mai trebuie discutata, pentru ca trebuie pregatita foarte bine”, a conchis Borbely.
Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a declarat si ea, luni seara, la postul public de televiziune, ca discutia despre acest minister este una mai veche, precizand ca vehicularea numelui ei pentru conducerea acestuia este „o supozitie”, nefiindu-i facuta vreo propunere in acest sens.
„Apare o discutie mai veche si care a fost reluata, aceea a posibilitatii de a infiinta chiar un minister care sa se ocupe exclusiv de gestionarea fondurilor europene”, a spus Udrea.
intrebata daca ar accepta sa conduca un astfel de minister, Udrea a raspuns ca vehicularea numelui ei in acest context este doar o „supozitie” intrucat ei nu i s-a facut pana in prezent vreo propunere.
Un alt nume vehiculat pentru conducerea unei asemenea structuri este cel al fostului comisar european Leonard Orban, in prezent consilier prezidential.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la RRA, ca ministrii care nu s-au ocupat sau „nu au tinut in mana” programele de investitii „au o mare responsabilitate” si este de vazut „daca mai pot ramane in guvern sau nu”.
intrebat daca isi mentine declaratia data la ultima participare la o sedinta de guvern, conform careia ministrii vor fi evaluati pana la 30 iunie, Traian Basescu a spus: „Categoric da”.
„Pana dupa 30 iunie, dupa ce vede executia pe primele sase luni, pentru ca, dupa mine, este un criteriu extrem de important utilizarea banilor pentru investitii, pentru ca astea creeaza locuri de munca. Iar ministrii care nu s-au ocupat sau nu au tinut in mana programele de investitii, nu au presat pe compartimentele care trebuia sa stimuleze derularea investitiilor cred ca au o mare responsabilitate si trebuie sa vedem daca mai pot ramane in guvern sau nu”, a mentionat seful statului.
Presedintele Traian Basescu a cerut ministrilor, la sedinta de Guvern din 8 iunie, la care a participat, sa se gandeasca daca mai pot face parte din Guvern dupa 30 iunie, in cazul in care datele care vor fi analizate pentru primul semestru vor indica un nivel redus al absorbtiei fondurilor UE si al investitiilor in domeniile pe care le gestioneaza. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro