Cel mai mare faliment din istorie se apropie de sfarsit. Ce sume vor recupera investitorii

0
922
monede-actiuni-investitie

monede-actiuni-investitieLehman Brothers Holding va solicita marti judecatorului care supravegheaza derularea celui mai mare faliment din istorie sa avizeze si sa trimita pentru votare creditorilor bancii un plan de rambursare de 65 miliarde de dolari, reprezentand aproximativ 20% din creante.

Banca de investitii, intrata in faliment in septembrie 2008, propune restituirea catre creditori, in medie, a 20 de centi pentru fiecare dolar datorat.

Creditorii norocosi, respectiv cei care au investit in derivate, vor primi aproape 28% din sumele datorate.

Daca judecatorul va considera ca programul de plati este adecvat si sumele suficiente, creditorii vor vota asupra planului pe 4 noiembrie.

Daca acestia vor accepta la randul lor propunerea administratorului special, justitia si-ar putea da avizul final in luna decembrie, aducand la un pas de incheiere epopeea Lehman, la mai mult de trei ani de la falimentul rasunator al bancii. Falimentul bancii americane a transformat criza creditelor ipotecare din SUA intr-o criza financiara globala, inghetand pietele de credit si aruncand economia mondiala in cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

incheierea oficiala a falimentului si finalizarea lichidarii Lehman Brothers s-ar putea impiedica insa de cateva obstacole. Banca trebuie sa indeplineasca mai multe conditii prezentate in planul de rambursare, inclusiv de finantare, proces care ar putea dura „zile, saptamani sau luni”, a afirmat saptamana trecuta un reprezentant al companiei.

Lehman a aratat anterior ca spera sa inceapa platile catre creditori in primul trimestru al anului viitor.

Procesul ar putea fi intarziat si daca holdingul bancar se va confrunta cu obiectii si contestatii din partea unor creditori nemultumiti de programul propus.

Desi banca a obtinut sprijinul unui numar mare de creditori importanti, unii continua sa se opuna planurilor propuse de administratorul special. Printre acestia se numara o asociatie bancara germana si firma de investitii Mason Capital Management, care sustin ca planul este „prea vag” in ceea ce priveste modul in care vor fi satisfacuti creditorii afiliatilor internationali ai Lehman care nu au intrat in faliment.

Lehman solicita ca rezolvarea acestor solicitari sa fie amanata.

Creantele totale revendicate de creditorii Lehman se ridica la peste 300 miliarde de dolari. Doua grupuri de investitori care detin in total creante de circa 100 miliarde de dolari au promis deja ca vor sustine planurile bancii.

Aceste asocieri, un sindicat al detinatorilor de obligatiuni condus de cunoscutul fond de hedging Paulson & Co. si un grup al creditorilor pe derivate din care fac parte nume precum Goldman Sachs si Morgan Stanley, au propus propriile planuri de rambursare inainte de accepta versiunea Lehman.

Un holding al afiliatilor din Asia ai Lehman, care are creante de circa 20 miliarde de dolari, a anuntat de asemenea ca sprijina planurile bancii.

Lehman Brothers avea active de 639 miliarde de dolari pe 15 septembrie 2008, cand a intrat in faliment, de sase ori mai mult decat orice alta companie americana care s-a prabusit de-a lungul istoriei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here