Rata medie a locurilor de munca vacante a fost in primul trimestru de 0,70%, in crestere cu 0,20 puncte procentuale fata de cele trei luni anterioare, dar in scadere cu 0,57 puncte comparativ cu ianuarie-martie 2009, cea mai mare cerere inregistrandu-se in administratie publica si sanatate.
Cele mai mari cereri de forta de munca s-au inregistrat in activitatile de administratie publica (1,94%), sanatate si asistenta sociala (1,39%), respectiv agricultura, silvicultura si pescuit (1,09%), iar cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,02%), hoteluri si restaurante (0,13%), respectiv invatamant (0,16%).
In comparatie cu ultimul trimestru din 2009, in ianuarie-martie 2010, cele mai mari cresteri ale ratei locurilor de munca vacante au fost in administratia publica (0,85 puncte procentuale), respectiv in activitatile de informatii si comunicatii (0,48 puncte procentuale). Cele mai mari scaderi s-au regasit in alte activitati de servicii (-0,23 puncte procentuale), respectiv in intermedieri financiare si asigurari (-0,16 puncte procentuale).
Cele mai semnificative reduceri s-au produs in:
sanatate si asistenta sociala (-3,35 puncte procentuale),
administratie publica (-2,09 puncte procentuale),
invatamant (-1,33 puncte procentuale).
Usoare cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au constatat in:
activitatile de informatii si comunicatii (0,22 puncte procentuale),
activitatile de servicii administrative si activitati de servicii suport (0,04 puncte procentuale),
activitatile de comert rata locurilor de munca vacante a ramas constanta.
Ocupatiile cele mai cautate de angajatori au fost:
ocupatii intelectuale si stiintifice – grupa majora 2 (0,92%)
operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse – grupa majora 8 (0,88%).
Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca:
corpul legislativ ai executivului,
inalti conducatori ai administratiei publice,
conducatori si functionari superiori din unitatile economico-sociale si politice – grupa majora 1 (0,41%)
mestesugari si lucratori calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor – grupa majora 7 (0,48%).
In intervalul analizat, comparativ cu ultimul trimestru din 2010, in toate grupele majore de ocupatii, rata locurilor de munca vacante a crescut. Cea mai semnificativa majorare s-a evidentiat in randul operatorilor la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse – grupa majora 8 (0,30 puncte procentuale). La polul opus s-au situat ocupatiile din grupa majora 1 (membri ai corpului legislativ ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori din unitatile economico-sociale si politice) cu doar 0,09 puncte procentuale.
Descresteri semnificative s-au manifestat in:
ocupatii de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice – grupa majora 2 (-1,50 puncte procentuale),
agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit – grupa majora 6 (-1,06 puncte procentuale).
Singura crestere fata de primul trimestru al anului 2009 s-a inregistrat pentru operatorii la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse – grupa majora 8 (0,06 puncte procentuale).
In profil teritorial, regiunea cu cea mai ridicata rata a locurilor de munca vacante a fost Nord-Est (1,17%), urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov (0,85%). Cele mai scazute valori ale acestui indicator s-au inregistrat in regiunea Sud-Est (0,34%), respectiv Nord-Vest (0,42%).
Fata de trimestrul precedent, in toate regiunile tarii s-au inregistrat cresteri ale ratei locurilor de munca vacante, relativ apropiate ca valoare. Se detaseaza insa regiunile Bucuresti-Ilfov si Centru cu cresteri de 0,31, respectiv 0,22 puncte procentuale. Regiunea Nord-Vest a avut cea mai mica crestere si anume 0,10 puncte procentuale.
In comparatie cu trimestrul corespunzator al anului 2009, se constata o tendinta descrescatoare, toate regiunile Romaniei inregistrand scaderi ale ratei locurilor de munca vacante. Cea mai semnificativa scadere s-a evidentiat in regiunea Bucuresti-Ilfov (-1,09 puncte procentuale). Prin contrast, regiunea Nord-Vest, a avut cea mai mica scadere fata de primul trimestru al anului trecut (-0,27 puncte procentuale). (Mediafax)