Cheltuielile cu salariile functionarilor publici s-au dublat in ultimii cinci ani, mult peste cresterea economiei, bugetele de personal ale institutiilor publice majorandu-se in medie cu 2,7% chiar si in 2009, cand economia s-a contractat cu 7,1%, arata o analiza realizata de Ziarul Financiar.
„Cele mai mari cheltuieli cu personalul le are Ministerul Administratiei si Internelor, de 1,38 miliarde de euro, in timp ce pentru salariile medicilor si profesorilor sunt alocati 680 de milioane
de euro. Analistii spun ca guvernantii ar fi trebuit sa adopte o politica salariala mai prudenta in anii de crestere economica, dar ca exista domenii – cum este cel sanitar sau sistemul de invatamant – unde cresterea salariilor a fost justificata. ZF a avertizat din 2005 incoace constant asupra anomaliei cresterii salariilor bugetarilor, total rupta de evolutia economiei”, se arata intr-un articol publicat in editia de miercuri a ZF.
Cheltuielile cu salariile functionarilor publici au ajuns anul trecut la 46,8 miliarde de lei (11 mld. euro) comparativ cu 21,3 miliarde de lei (5,9 mld. euro) in 2005, ceea ce inseamna o crestere anuala medie de aproximativ 22%, mult peste avansul economiei, arata datele Ministerului de Finante.
Intre 2005 si 2008, Produsul Intern Brut a avut o crestere medie anuala reala, adica fara inflatie, de 6,5%. Chiar si in 2008, cand economia s-a contractat cu 7,1%, cheltuielile cu personalul din institutiile de stat au crescut cu circa 2,7%.
„Era nevoie de o politica salariala mai prudenta din partea Guvernului, avand in vedere ca aceasta crestere a cheltuielilor a fost necorelata cu avansul economic. Unele cresteri de cheltuieli au avut justificare, cum au fost cele din sanatate si partial cele din educatie, dar cresterea numarului functionarilor publici si a salariilor acestora nu a avut nicio justificare”, apreciaza Dragos Cabat, managing partner la Financial View.
Numarul functionarilor publici a crescut de la 160.000 la inceputul lui 2005 la peste 230.000 anul trecut, ceea ce inseamna un avans de 45%. Abia la inceputul acestui an, Guvernul a reusit sa aduca numarul salariatilor din administratia publica sub 230.000 de persoane.
In primul trimestru, cheltuielile de personal au scazut cu 8,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 11,8 miliarde de lei (2,9 mld. euro), in conditiile in care Executivul se afla sub presiunea
conditiilor de reducere a deficitului bugetar impuse de Fondul Monetar International.
In ultimii cinci ani, cea mai mare crestere a cheltuielilor cu salariile, de 290%, a fost consemnata in cazul Ministerului Agriculturii, unde cheltuielile de personal au urcat de la 31,5 milioane de euro la 125 de milioane de euro.
Cele mai mari cheltuieli cu salariile sunt inregistrate de Ministerul Administratiei si Internelor, acestea ajungand anul trecut la 1,38 miliarde de euro fata de 480 de milioane de euro in 2005.
Ministerele Muncii si Justitiei si-au dublat cheltuielile cu salariile in ultimii cinci ani, pana la 22,9 milioane de euro respectiv 219 milioane de euro, in timp ce la Educatie sumele cheltuite cu personalul au crescut de patru ori.
Si bugetul de salarii al Administratiei Prezidentiale s-a dublat in acest interval, pana la 3,2 milioane de euro.
Salariul mediu net in administratia publica si aparare ajungea in martie la 2.200 de lei, cu aproape 700 de lei peste nivelul salariului mediu net in economie. Diferenta dintre salariul mediu net castigat de functionari si salariul mediu net din economie a crescut de aproape zece ori in ultimul deceniu.
Fostul ministru de finante in Guvernul Tariceanu, Varujan Vosganian, declara recent pentru ZF ca cifrele privind salariile in institutiile de stat sunt deformate statistic avand in vedere ca majoritatea functionarilor au studii superioare, iar salariile diplomatilor, inaltilor functionari publici si ale magistratilor trag in sus media salariului net. Fostul ministru nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.
In cazul Ministerului Economiei si al Cancelariei Primului-Ministru fondurile de salarii s-au redus anul trecut cu 38%, respectiv 54% fata de 2005.
Guvernul s-a angajat in fata FMI sa desfiinteze circa 9.000 de posturi prin reorganizarea agentiilor din subordinea sa, dar cifra nu a fost atinsa pana in prezent. (Mediafax)