Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a organizat în perioada 1-2 noiembrie 2016 un workshop internațional dedicat investigatorilor din aviația civilă din Europa. Evenimentul a avut loc la București și a reunit investigatori și reprezentanți ai autorităților de investigație privind siguranța aviației civile din Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Slovenia și Ucraina.
Investigațiile în condiții extreme și situațiile deosebite întâmpinate pe parcursul desfășurării activităților de investigație au constituit principalele teme dezbătute în cadrul evenimentului.
“Acesta este un eveniment extrem de important, atât din punct de vedere instituțional, cât și pentru siguranța aviației civile, la nivel european. De asemenea, constituie o oportunitate excelentă de a discuta și de a împărtăși know-how, bune practici și experiențe întâmpinate pe parcursul activităților de investigație a accidentelor produse în condiții extreme”, a declarat domnul Nicolae STOICA, director general al Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) din România.
“Orice investigație privind siguranța are riscurile sale comune, inclusiv atunci când investigatorii se confruntă cu durere, oboseală și presiunea de a determina cauzele producerii accidentelor. De asemenea, investigatorii pot experimenta la locul producerii accidentului pericole care sunt extrem de individuale și care ar putea genera riscuri semnificative pentru membrii echipei de investigație”, a adăugat domnul Dominique VERDONI, investigator și consilier special al directorului general din cadrul Biroului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (Bureau d’Enquêtes et d’Analyses pour la Sécurité de l’Aviation Civile – BEA) din Franța.
În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul domnii Lucian IVAN și Eugen SUCIU, investigatori în cadrul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), care au prezentat condițiile extreme pe care le-au întâmpinat pe parcursul investigațiilor privind siguranța în cazul accidentului aviatic produs la data de 29 septembrie 2013 în lacul Tăureni, județul Mureș, în care a fost implicat elicopterul cu numărul de înregistrare YR-BTM, precum și în cazul accidentului aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014 în Munții Apuseni, lângă satul Horea, județul Alba, în care a fost implicată aeronava cu numărul de înregistrare YR-BNP.
Subiectele abordate în cadrul prezentărilor au avut menirea de a contribui la creșterea și menținerea siguranței aviației civile la un nivel ridicat.
Pentru mai multe informații:
Simona WIST
Biroul Comunicare și Relații Internaționale
E-mail: [email protected]