Cine pierde pe schema regiunilor de dezvoltare si cine vor fi viitorii "voievozi"

0
706
maini-multe

maini-multeDincolo de partea plina a paharului aratata de Emil Boc care a promis ca reorganizarea administrativa va rezolva rapid problema absorbtiei banilor europeni, lucrurile sunt departe de fi lamurite, potrivit unei analize Gandul. Optiunea de a infiinta superjudete

pe scheletul actualelor regiuni de dezvoltare incurca in an preelectoral atat calculele oamenilor puterii, cat si pe cele ale opozitiei, care vad cum le scapa printre degete atat functii, dar mai ales bani. Ridica insa, in acelasi timp, miza pentru o eventuala batalie electorala data pe coordonatele propuse de PDL. Din toate calculele cel mai prost iese PNL, scrie Gandul.

Batalii intre colegi si aliati

Vehicule electorale pana acum, prin rolul de decizie in ceea ce priveste distributia resurselor financiare si umane, cei peste 40 de sefi de consilii judetene se vad, in scenariul prezentat de Emil Boc, nevoiti sa renunte la influenta lor in favoarea unui numar decidenti restrans drastic. Mai mult, batalia se va muta in interiorul propriilor partide, deoarece topirea actualelor judete in regiunile de dezvoltare care le vor prelua atributiile ii pune in situatia de a-si disputa suprematia in fata colegilor mai vechi sau mai noi.

Varianta propusa de PDL pune cele mai mari probleme nou-nascutei USL. si asta pentru ca restrangerea la un numar de opt a consiliilor judetene/regionale diminueaza disponibilitatea PSD de a lasa loc pe functii PNL, in conditiile in care concurenta in propriul partid va fi mult mai mare. De exemplu, in regiunea Sud-Est, tandemul de la Constanta Radu Mazare-Nicusor Constantinescu si-ar disputa influenta cu baronul de Vrancea Marian Oprisan. Situatia ar fi similara in regiunea Sud-Muntenia unde in competite ar intra personaje de calibrul lui Liviu Dragnea sau Constantin Nicolescu, lasandu-i practic fara sanse pe liberalii George Filipescu (Calarasi) si Dumitru Beianu (Giurgiu).

Situatia nu este una tocmai roz nici pentru celelalte judete adjudecate de PNL. Astfel, sefia CJ Bihor detinuta in prezent de liberali ar putea fi usor de pierdut intr-o batalie electorala pe regiunea Nord-Vest, unde PDL detine controlul asupra judetelor Bistrita Nasaud, Cluj si Maramures. Situatia este similara in regiunea vest, in care PDL si-a adjudecat Timisul, Aradul si Carasul, enclavizand practic Hunedoara a PNL. La fel si la Brasov care face parte din regiunea centru unde suprematia este detinuta de UDMR prin Harghita, Covasna si Mures.

Compensatiile sunt greu de obtinut. Odata cu puterea data pe mana a doar catorva oameni, reversal medaliei il reprezinta diminuarea numarului de functii, din schema disparand prefectii, iar sefii serviciilor deconcentrate, moneda de schimb in aliante fiind tranferati catre primarii.

Modificari legislative in cascada

Greul nu se rezuma doar la aceste aspecte. Batalia este si una legislativa. Varianta propusa de PDL presupune modificarea multor acte normative, care au dat batai de cap politicienilor in parlament, fiind subiect de negociere la sange. Primul pas ar fi legea din 1968 privind organizarea administrativ-teritoriala si cea privind dezvoltarea regionala, dupa care la rand ar fi actul normativ referitor la administratia publica locala, prin care ar trebui sa se stabileasca noua structura la nivel de judet, modul de alegere a sefilor consiliilor regionale, precum si a consilierilor. Pe lista este si legea statutului alesilor locali si cea a prefectului. Nu in ultimul rand trebuie luate la mana hotararile de guvern privind organizarea ministerelor pentru a se decide la mana cui ajung serviciile deconcentrate, dar si legea finantelor publice prin care se stabileste cum sunt impartiti banii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here