Ciolos: Romania vrea sa ramana in Uniunea Europeana

0
926

Romania nu concepe alta cale decat cea europeana si vrea ca UE sa evolueze si sa fie in masura sa tina cont mai mult de asteptarile cetatenilor europeni, a declarat vineri premierul Dacian Ciolos, potrivit Agerpres.

„Vreau sa transmit un mesaj foarte clar Europei din partea Romaniei, ca Romania nu concepe alta cale decat cea europeana. Noi, spre deosebire de altii, am incercat si singuri sa ne descurcam si am vazut, dat fiind si contextul geopolitic in care traim si contextul economic, ca oricat de greu ar fi sa traim impreuna cu altii e oricum mai usor decat sa ne descurcam singuri. (…) Romania vrea sa ramana in Uniunea Europeana, Romania vrea ca UE sa evolueze si sa fie in masura sa tina mai mult cont de asteptarile cetatenilor europeni. Si avem nevoie de o Uniune Europeana care sa fie in masura sa ia mai mult in considerare decat in trecut asteptarile cetatenilor de la baza. Sa nu mai traiasca oamenii cu impresia ca se decid niste lucruri care sunt apoi impuse cetatenilor europeni acolo la Bruxelles si ca suntem capabili la nivel european sa ne amelioram instrumentele de decizii politice si cetatenesti care sa fie in masura sa integreze asteptarile oamenilor de la baza”, a spus Ciolos, la „Forumul International al Alimentatiei: Investim in viitorul agriculturii”.

Prim-ministrul a precizat ca Romania este interesata de viitorul Uniunii Europene si in perspectiva faptului ca, in 2019, va trebui sa asigure presedintia Consiliului UE.

„Pentru prima data in 2019 – si incepem sa ne pregatim de pe acum – Romania va trebui sa isi asume si o responsabilitate formala in conducerea Uniunii Europene prin faptul ca va trebui sa asigure presedintia Consiliului Uniunii Europene intr-unul din semestrele din 2019. In mod normal suntem planificati acum pentru al doilea semestru 2019, dar in functie de ce se va decide legat de asumarea sau nu a Marii Britanii a presedintiei, care era planificata anul viitor, s-ar putea chiar sa trebuiasca sa ne asumam aceasta responsabilitate a presedintiei Consiliului chiar mai repede, in primul semestru din 2019”, a explicat Ciolos.

Premierul a atras, totodata, atentia ca in prezent se redefineste realitatea europeana in urma referendumului britanic.

„Conjunctura actuala europeana face ca suntem intr-un moment in care se regandeste, se redefineste realitatea europeana in urma referendumului britanic. Trebuie sa recunoastem faptul ca – dincolo de specificitatea acestui referendum, pentru ca el vizeaza un stat membru al UE – modul in care dezbaterea a fost organizata in jurul acestui referendum si mai ales dezbaterea pe care a suscitat-o dupa finalizarea lui ne arata ca, la nivel european, suntem intr-un moment in care avem nevoie sa ne asumam regandirea proiectului european in ansamblul sau. Trebuie sa recunoastem o realitate – UE cu 28, inca, de state membre este diferita de UE cu 6, cu 9, apoi cu 12 si chiar cu 15 state membre. (…) Procesul de extindere a UE, care a inceput in 2004, a marcat profund Uniunea. Eu continui sa cred si sa sustin ca a marcat-o in sens pozitiv, pentru ca a extins aceasta zona a pacii europene, aproape a dublat practic suprafata UE prin aceasta extindere. Este unicul proiect la nivel international de aceasta anvergura, este fara precedent la nivel international si tocmai de aceea avem nevoie din cand in cand de ragazul in care sa regandim acest proiect, pentru ca el sa poata sa progreseze. si eu sunt convins ca n-are alta cale acest proiect european decat sa progreseze, sa evolueze”, a mai spus premierul Ciolos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here