Circuitul rosu – locurile prin care a trecut Ceausescu

0
910
harta-romania

harta-romaniaCum arata „circuitul rosu”, proiectul lansat zilele trecute de ministrul Turismului, Elena Udrea, in scopul de a aduce in Romania turisti chinezi: gandul a parcurs in avanpremiera traseul locurilor memorabile prin care viata i-a purtat pasii dictatorului.

 

Ca o optiune, am refacut firul rosu al drumului parcurs de Nicolae Ceausescu, de la sfarsit catre inceputuri, nu ca o recomandare de traseu, ci doar ca o poveste, pur si simplu. La Targoviste, pe cine intrebi „unde a fost executat Ceausescu”, indiferent de varsta, oricat e de grabit spre serviciu, ori carciuma, te indruma binevoitor si cu lux de amanunte. „Pai bine, taticule, nu stii unde e gara? !” ma ia la rost un domn subtire, cam pe la 40 si ceva de ani, imbracat cu o bluza pe care scrie mare, printre cute, „Hold ON”. „Mergi inainte, in capat o iei la stanga si dai de un giratoriu. Ma rog, de niste semafoare. Nu merg… Treci de ele, treci de un peco, treci de… in sfarsit, ajungi pe la Poarta Bucurestilor si o iei la dreapta. La gara mai intrebi. Hai, te pupa tata” si pleaca.

Zidul Targovistei

Zidul in care s-au infipt gloanetele trecute prin trupurile Ceausestilor miroase a mucegai. Un miros greu, de igrasie incinsa la soare, iti intra violent in nari cum te apropii de cate-un geam uitat deschis, aninat intr-o ciozvarta de balama.

Cladirea-martor a judecatii si executiei celor doi piere, inghitita ora de ora, de vegetatia abundenta, navalind dimprejur. „Peretele” e singurul decor care mai joaca, cu gaurile gloantelor la vedere, in piesa executiei de Craciun.

Unitatea Militara unde au fost impuscati cei doi, aflata peste drum de Gara Targoviste, pe „Regele Carol I”, a devenit astazi sediul Inspectoratului de Jandarmi Dambovita. „E la noi in curte, dar e singura care apartine Consiliului Judetean. Din pacate arata cum o vedeti. Iar ca sa fiu sincer, aici nu prea vine nimeni sa viziteze. in primul rand ca nu se poate intra oricum si oricand in curtea Inspectoratului, iar doi, ca oricum arata sinistru. La 20 de ani de la Revolutie a fost un pic de agitatie. A venit CNN-ul, a facut un film. Dar a trecut, gata, acum e liniste” imi povesteste, atent la detalii, ofiterul de serviciu.

Doua ferestre cu tocaria putreda, o pata de igrasie si trei gauri scobite in tencuiala macinata compun ultimul tablou al dictaturii Ceausescu.

Pe bulevard, in fata Inspectoratului, targovistenii, organizati intr-o coada stufoasa la autobuz, au pareri contrarii.
Citeste mai multe pe gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here