CMS European M&A Outlook 2024: între optimism și îngrijorare

0
683

Așteptările privind încheierea de tranzacții sunt mixte, pe fondul incertitudinii economice, dar fondurile de private equity sunt în special optimiste

  • 43% dintre investitori prevăd o scădere a activității de fuziuni și achiziții în Europa în următoarele 12 luni, în timp ce 35% se așteaptă la o creștere, în timp ce fondurile de private equity dau dovadă de un optimism sporit. Anul trecut, în aceeași perioadă, 73% dintre respondenți mizau pe o creștere a activității.
  • Valoarea tranzacțiilor în S1 2023 a fost de 316 miliarde de euro, comparativ cu 596 miliarde de euro în S1 2022, înregistrând o scădere de 47%.
  • Volumul tranzacțiilor în S1 2023 a fost de 7.608, comparativ cu 8.635 tranzacții în S1 2022, înregistrând o scădere de 12%.
  • Presiunile inflaționiste (40%) și evoluția negativă economică (38%) sunt identificate ca fiind principalele obstacole în calea finanțării achizițiilor în anul următor.
  • 85% dintre respondenți se așteaptă ca reglementările ESG să intensifice controlul tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în următorii trei ani.
  • Principalii catalizatori care vor impulsiona fuziunile și achizițiile în 2024 se așteaptă a fi activele subevaluate (36%) și oportunitățile de redresare (35%).
  • Se anticipează că sectoarele TMT (37%) și energie (36%) vor înregistra cea mai mare creștere a numărului de tranzacții în întreaga Europă.
  • Aproape jumătate dintre investitori (47%) se așteaptă ca Marea Britanie și Irlanda să înregistreze cea mai mare creștere a activității de fuziuni și achiziții în următoarele 12 luni, urmate de peninsula Iberică și Benelux (29%).
  • Regiunea central europeană (CEE) (incluzând și România), identificată ca fiind a treia destinație principală de investiții din Europa, după Marea Britanie și Irlanda și Benelux.

Miercuri, 13 septembrie 2023: 43% dintre oamenii de afaceri chestionați se așteaptă ca activitatea la nivel european din zona de Fuziuni & Achiziții să scadă în următoarele 12 luni, deși o minoritate considerabilă (35%) preconizează o creștere. Cei care lucrează în domeniul private equity sunt în mod particular mai optimiști, potrivit Raportului privind Perspectiva Europeană a Fuziunilor & Achizițiilor în 2024 (CMS European M&A Outlook 2024), publicat de firma globală de avocatură CMS, în asociere cu compania de date financiare Mergermarket. Acest lucru contrastează puternic cu previziunile de anul trecut, când 73% dintre aceștia au prognozat o creștere a activității de fuziuni și achiziții.

Activitatea de fuziuni și achiziții din Europa a fost marcata în 2023 de mai mulți factori, printre care o inflație mai mare, creșterea ratelor dobânzilor și o perspectivă economică incertă. Aceste provocări au dus la o scădere cu 47% a valorii tranzacțiilor în prima jumătate a anului 2023 față de anul precedent (de la 596 miliarde la 316 miliarde de euro), deși scăderea înregistrată de volumul tranzacțiilor a fost mai moderată, de doar 12% față de 2022 (de la 8.635 la 7.608 tranzacții). În general,  fuziunile și achizițiile din acest an se caracterizează printr-o prevalență a tranzacțiilor de dimensiuni mai mici – o abatere de la tendința observată în 2021 și 2022.

AȘTEPTĂRILE ÎN MATERIE DE M&A S-AU TEMPERAT ȘI S-AU DIFERENȚIAT

Într-un context macroeconomic din ce în ce mai dificil, doar 35% dintre cei chestionați în raportul CMS se așteaptă ca nivelul activității de fuziuni și achiziții din Europa să crească în următorul an, în scădere de la 73% în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce 43% anticipează o scădere a activității. O divergență notabilă este reprezentată de nivelul de optimism mai ridicat al firmelor de private equity decât cel al companiilor. Doar 24% dintre respondenții din sectorul capitalului privat se așteaptă la o scădere a fuziunilor și achizițiilor în Europa, față de 49% dintre societățile comerciale intervievate.

SCĂDEREA APETITULUI PENTRU RISC

În raport se arată că un factor-cheie care a contribuit la această schimbare este scăderea interesului pentru risc în rândul investitorilor, care a fost exacerbată și mai mult de creșterea costurilor de finanțare și de practicile de creditare prudente. Urmările colapsului băncilor, atât în Statele Unite, cât și în Europa, la începutul anului 2023, au introdus un nivel suplimentar de îngrijorare în rândul jucătorilor de pe piață. Ca răspuns la inflația persistentă, ratele dobânzilor au suferit multiple majorări în Europa, SUA și Regatul Unit. În mod deosebit, 48% dintre respondenți spun că presiunile inflației și ale ratelor dobânzilor vor fi cele mai mari obstacole în calea încheierii de tranzacții în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, o tendință de scădere a inflației de la începutul anului a atenuat îngrijorările legate de o potențială recesiune regională.

Horea Popescu, Coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală și de Est în cadrul CMS și Managing Partner al CMS România: După valul de activitate tranzacțională post-pandemică și după declanșarea conflictului din Ucraina, care a făcut ca tranzacțiile de M&A să atingă cote înalte în toată Europa, dar mai ales în regiunea Europei Centrale și de Est (CEE), rata crescută a dobânzilor și situația economică nefavorabilă la nivel continental și global s-au resimțit, în cele din urmă, în volumul și mai ales valoare tranzacțiilor înregistrate în prima parte a acestui an. Cu toate acestea, potrivit raportului CMS, investitorii continuă să considere regiunea în top 3 destinații europene atractive pentru investitori, după Marea Britanie & Irlanda și Benelux. În lipsa unor șocuri viitoare si pe fondul unei normalizări a prețurilor la energie și a fluxului rețelelor de distribuție, credem că putem vorbi, pe termen mediu și lung, de o revenire a optimismului în ceea ce privește fuziunile și achizițiile.”

Rodica Manea, Partener Corporate M&A CMS România: În CEE, în ciuda unei scăderi de 25% a numărului de tranzacții (dublul mediei europene de scădere), valoarea acestora s-a menținut peste media europeană, care a înregistrat o scădere de – 47% (vs. o scădere de -40% pentru CEE, care a atins nivelul de 9,5 miliarde de euro în primele 6 luni ale anului). Digitalizarea, implementarea AI-ului, dar și noile reglementări privind ESG și combaterea încălzirii climatice vor crea în perioada următoare noi oportunități de investiții pentru activitatea de M&A, în timp ce capitalul privat (private equity) va rămâne printre principalele surse de finanțare pentru tranzacțiile de fuziuni și achiziții. Ne așteptăm ca CMS România să continue să fie un hub puternic de expertiză juridică în regiune, estimând că atât activitatea locală, cât și cea multijurisdicțională vor rămâne importante”.

Actualizarea recentă de către Comisia Europeană a previziunilor privind PIB-ul Uniunii Europene, care estimează o creștere de 1% pentru 2023 și de 1,7% pentru 2024, oferă o rază de optimism într-un climat economic altfel incert. În timp ce proiecțiile privind activitatea de fuziuni și achiziții pentru anul viitor rămân mixte, firmele de private equity manifestă mai mult optimism decât omologii corporativi, o proporție semnificativă de profesioniști din industrie anticipează o participare activă pe piața de fuziuni și achiziții. Acest lucru sugerează un volum sănătos de activitate pe termen scurt. În special, pe măsură ce evaluările se stabilizează pe parcursul anului 2023, pare să se pregătească terenul pentru un acord sporit între cumpărători și vânzători pe termen mediu.

 

CONTROLUL ESG VA CREA NOI OPORTUNITĂȚI DE TRANZACȚII

64% dintre oamenii de afaceri consideră că reglementarea în materie de ESG și de schimbări climatice în Europa va crea oportunități de tranzacționare, iar 93% dintre aceștia au declarat că aspectele ESG constituie un element important în procesul de due diligence al organizației lor. Într-adevăr, 85% dintre respondenți se așteaptă la o mai mare atenție acordată aspectelor ESG în cadrul tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în următorii trei ani.

MOTOARE DE TRANZACȚIONARE

La fel ca și în sondajul de anul trecut, respondenții continuă să identifice obiective subevaluate (36%) și oportunități de redresare (35%) ca fiind principalii catalizatori ai activității de fuziuni și achiziții din Europa pentru anul viitor. Această tendință nu este deloc neașteptată, având în vedere scăderea evaluărilor companiilor publice din ultimele 18 luni.

SECTOARE PERFORMANTE

Mai mult de o treime dintre cei care se ocupă de tranzacții preconizează că sectorul TMT (37%) și sectorul energetic (36%) vor înregistra cea mai mare creștere în ceea ce privește încheierea de tranzacții în Europa. În schimb, 42% consideră că sectoarele farmaceutic, medical și biotehnologic (PMB) vor înregistra cea mai mică creștere. În timp ce 68% dintre investitori au preferat sectorul TMT ca fiind una dintre primele două alegeri în anul precedent, declinul recent ar putea fi parțial cauzat de reevaluarea notabilă a acțiunilor tehnologice din ultimele 12-18 luni. Cu toate acestea, proeminența persistentă a sectorului TMT subliniază încrederea de nezdruncinat a investitorilor în expansiunea viitoare și nevoia companiilor de a achiziționa tehnologie, în condițiile în care diverse industrii continuă să pună accentul pe transformarea digitală. Un exemplu ilustrativ al acestei tendințe a apărut în prima jumătate a anului 2023, odată cu achiziția de către Deutsche Börse a furnizorului danez de date SimCorp, în valoare de 4 miliarde de euro – o afacere care evidențiază faptul că grupul bursier urmărește să își consolideze competențele de analiză a datelor pentru ramura de soluții de gestionare a investițiilor nou înființată.

DIFERENȚE REGIONALE

Așteptările privind activitatea de fuziuni și achiziții în diverse regiuni europene au suferit schimbări semnificative față de anul precedent. Privind în perspectivă, în următoarele 12 luni, investitorii prevăd o creștere remarcabilă a numărului de tranzacții în Regatul Unit și Irlanda, care ocupă acum prima poziție pe listă cu o marjă considerabilă, aproape jumătate (47%) dintre respondenți plasând această regiune în primele două preferințe. În schimb, anul trecut, Regatul Unit și Irlanda au ocupat locul șase, acumulând doar 19% din primele două voturi. Peninsula Iberică și Benelux ocupă împreună locul al doilea, 29% dintre factorii de decizie plasându-le printre primele două regiuni în ceea ce privește creșterea preconizată a numărului de fuziuni și achiziții în anul următor. În schimb, regiunile Europa Centrală și de Est (CEE) (38%) și Italia (30%) reprezintă zonele în care oamenii de afaceri se așteaptă la cea mai mică creștere a activității de fuziuni și achiziții.  CEE pare să divizeze opiniile, deoarece regiunea este, de asemenea, identificată ca fiind a treia destinație principală de investiții din Europa, după Marea Britanie și Irlanda și Benelux.

Pe măsură ce peisajul european al fuziunilor și achizițiilor continuă să evolueze, părțile interesate din industrie rămân vigilente în navigarea acestei dinamici schimbătoare, urmărind să profite de oportunități, gestionând în același timp eficient provocările. Calea de urmat necesită un echilibru delicat între condițiile economice, evoluțiile de reglementare și evoluția sentimentelor din piață.

Citiți aici întreaga ediție a CMS European M&A Outlook 2024: Turning the Corner? CMS European M&A Outlook 2024

– SFÂRȘIT –

 

Pentru solicitări din partea presei, vă rugăm să contactați:

Headland Consultancy | E: [email protected] | M: +44 (0)77 1782 7258 (Drew Salisbury)

Metodologie

În al doilea trimestru al anului 2023, Mergermarket a intervievat directori de rang înalt din 240 de corporații și 90 de firme de private equity cu sediul în Europa, America și regiunea Asia-Pacific (APAC) cu privire la așteptările lor pentru piața europeană de fuziuni și achiziții în anul următor. Dintre cei 330 de directori intervievați, 70% au sediul central în Europa, în timp ce restul de 30% sunt împărțiți în mod egal între regiunile America și APAC. 85% dintre toți respondenții au fost implicați într-o tranzacție de fuziuni și achiziții în ultimii doi ani, iar 81% intenționează să întreprindă o astfel de tranzacție în anul următor. Toate răspunsurile sunt anonime, iar rezultatele sunt prezentate în formă agregată.

Despre CMS: Înființată în 1999, CMS este o organizație multi-jurisdicțională de firme de avocatură care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscalitate. Cu peste 70 de birouri în peste 40 de țări din lume și cu peste 5.000 de avocați, CMS are o experiență îndelungată în consultanță locală și transfrontalieră. De la multinaționale importante la întreprinderi mijlocii și la start-up-uri, CMS asigură rigoare tehnică, excelență strategică și parteneriat pe termen lung pentru ca fiecare client să se mențină în frunte pe piețele alese.

Firmele membre CMS asigură o experiență vastă în cele 19 arii de practică și sectoare, inclusiv Drept corporatist / Fuziuni & Achiziții, Energie & Schimbarea Climei, Fonduri, Științe ale vieții & Sănătate, Tehnologie, Media și Comunicații, Fiscalitate, Bănci & Finanțe, Aspecte Comerciale, Antitrust, Concurență & Comerț, Rezolvarea Litigiilor, Aspecte privind Ocuparea Forței de Muncă & Pensiile, Proprietatea Intelectuală și Proprietatea Imobiliară.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați: www.cms.law

Despre Mergermarket: Mergermarket, o companie Acuris, raportează tranzacțiile cu 6-24 de luni înainte ca acestea să devină publice, oferindu-le abonaților un avantaj competitiv puternic. Cu cea mai mare rețea de jurnaliști și analiști dedicați în domeniul fuziunilor și achizițiilor, Mergermarket oferă cel mai cuprinzător serviciu de informații despre fuziuni și achiziții disponibil în prezent. Reporterii lor se află în 67 de locații din America, Europa, Asia-Pacific, Orientul Mijlociu și Africa.

Pentru mai multe informații, vizitați mergermarket.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here