Colliers: Piata cladirilor de birouri ramane neschimbata in T3

0
1226

Rata medie de neocupare la nivelul Bucurestiului a ramas constanta in trimestrul al treilea al anului 2012, dar diferentele inregistrate intre ratele pe sub-zone indica o crestere a competitiei in viitor, in special in cazul cladirilor de birouri situate in zonele centrale si semi-centrale – arata ultimul raport de piata trimestrial publicat de Colliers International.

Analiza stocului de spatii de birouri disponibile indica o mentinere a ratei de neocupare medii in ultimele trei luni in Bucuresti, la nivelul de 17.5%. Rata reala este cu 1-2% mai mare datorita spatiilor disponibile pentru sub-inchiriere.

Analiza aprofundata a ratei de neocupare pe sub-zone evidentiaza insa diferente considerabile intre regiuni, de la 3% in Floreasca la peste 50% in Pipera. Daca in zonele semi-centrale si periferice s-au resimtit cresteri usoare ale gradului de neocupare, in CBD (central business district), acesta a scazut, ca urmare a volumului de tranzactii incheiate in zona – peste 30% din spatiile tranzactionate in T3 avand ca obiect cladirile din aceasta zona. Spatiile disponibile din zona Victoriei – Charles de Gaulle reprezinta 23% din stocul existent in aceasta zona.

Viorel Opait, Corporate Services Director in cadrul Colliers International Romania, adauga: “Tinand cont ca proiectele anuntate in ultimele luni vor incepe sau au inceput procesul de pre-inchiriere, competitia se va accentua in zona Floreasca – Barbu Vacarescu. Livrarea acestor dezvoltari este planificata pentru 2013 – 2015, perioada in care o mare parte a contractelor existente vor ajunge la maturitate.”

STOC & SPATII DISPONIBILE PE SUB-REGIUNI

Spatii neocupate si spatii disponibile pentru sub-inchiriere incluse

La sfarsitul lui T3 2012 , stocul de birouri de clasa A  din Bucuresti a ajuns la 1.540.000 m.p. Prima faza din cadrul proiectului AFI Business Park impreuna cu doua cladiri de mici dimensiuni (Aviatorilor 47 si Monolit Square) au suplimentat stocul de birouri cu 20.000 m.p..

In ce priveste activitatea de inchiriere, chiriasii care au semnat tranzactii in T3 2012 au obtinut chirii efective sensibil mai mici, proprietarii fiind dispusi sa mentina chiriile contractuale constante.
Intreaga activitate de inchiriere din ultimul trimestru, a totalizat 35.000 m.p., din care 28,000 m.p. au reprezentat cererea neta. Astfel, cererea neta totala in primele noua luni a atins volumul de 93.000 m.p. din care 40% au fost generati de pre-inchirieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here