Companiilor din afara Uniunii Europene li s-ar putea bloca accesul la contracte guvernamentale. Cum comentezi?

0
960
steag-ue

steag-ueUniunea Europeana ar putea impiedica accesul companiilor din afara sa la contractele guvernamentale, daca firmele comunitare vor continua sa aiba dificultati in castigarea de licitatii in strainatate, a avertizat miercuri Comisia Europeana, semn ca tensiunile comerciale ar putea escalada.

In special companiile europene de software au reclamat ca sunt dezavantajate la licitatiile pentru contracte guvernamentale din China, in timp ce Comisia Europeana este ingrijorata ca legislatia americana favorizeaza firmele locale, relateaza Reuters.

Pentru a contracara concurenta neloiala, comisarii pentru Piata Interna si Comert au facut propuneri care ar putea schimba drastic politica in domeniul atribuirii contractelor publice, in domenii pornind de la constructia de autostrazi si pana la administrarea retelelor de date.

Aceste contracte sunt printre cele mai profitabile la nivel mondial, valorand peste 500 de miliarde de euro pe an, potrivit datelor UE.

„Uniunea nu trebuie sa mai fie naiva, trebuie sa aiba ca obiectiv corectitudinea si reciprocitatea in comertul mondial”, a declarat Michel Barnier, comisarul pentru Piata Interna, care a redactat propunerea in colaborare cu Karel de Gucht, comisarul pentru Comert.

Potrivit propunerii, autoritatile publice europene pot exclude companiile straine de la procedurile de atribuire a contractelor in valoare de peste 5 milioane de euro, daca exista dovezi ca firmele europene sunt tratate in acest fel de catre autoritatile publice din strainatate.

Proiectul este deja criticat puternic de tari din interiorul sau din afara UE, Germania, Suedia si Marea Britanie considerand ca propunerea mai degraba ar inchide decat ar deschide pietele, intr-o perioada in care bugetele sunt stramtorate.

Pentru ca proiectul sa fie aprobat este nevoie de sustinere din partea majoritatii calificate a tarilor si a majoritatii membrilor Parlamentului European.

In Germania exista temerea ca ar putea fi afectate serios companiile auto, de inginerie si IT, avand in vedere ca propunerea permite autoritatilor publice sa excluda oferte comune ale unor companii din UE si din afara acesteia, in cazul in care companiile straine vor asigura cea mai mare parte a lucrarilor.

„Aceasta posibilitate de excludere de la licitatii a unor companii din UE ar provoca probleme serioase pentru firmele germane si din alte tari comunitare”, potrivit unui document obtinut de Reuters.

CE a fost reticenta in trecut sa atace problema protectionismului de pe alte piete si a respectat prevederile Organizatiei Mondiale a Comertului referitoare la achizitiile publice.

Datele UE arata insa ca exporturi UE de numai 10 miliarde de euro, respectiv 0,08% din PIB-ul Uniunii intra pe piata mondiala a achizitiilor publice.

in ianuarie, UE a cerut Chinei sa respecte acordul OMC referitor la achizitiile publice, dar autoritatile de la Beijing au refuzat.

Potrivit CE, companiile straine au acces la contracte publice din UE de 352 de miliarde de euro. in schimb, SUA ofera contracte publice de 178 de miliarde de euro strainilor, iar Japonia de numai 27 de miliarde de euro.

Datele referitoare la piata chineza a achizitiilor publice, de 83 de milairde de euro, sunt mai greu de obtinut, a precizat executtivul UE. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here