În contextul Zilei Educației Financiare, Asociația Română Fintech – RoFintech, a organizat Gala Premiilor RoFintech, un eveniment dedicat recunoașterii și celebrării companiilor și personalităților cheie din domeniul fintech, precum și colaborărilor de succes din sectorul financiar-bancar. Acestea au excelat în implementarea strategiilor de digitalizare în ultimul an. Evenimentul, desfășurat în București pe data de 12 aprilie, a fost o ocazie deosebită de a celebra excelența, inovația și performanța în sectorul financiar-tehnologic.
„Mișcarea de fintech din România este la începutul propriei povesti. Suntem încă în epoca întemeietoare, în care eforturile de dezvoltare a unor proiecte sunt demersuri temerare, de pionierat. Gala RoFintech nu doar că recunoaște aceste eforturi, dar și stimulează un mediu de inovație și colaborare esențial pentru progresul tehnologic in industria financiara intre companii fintech, banci și autoritati.”, a declarat Președintele Asociația Române de Fintech, Cosmin Cosma, CEO al Finqware.
GALA PREMIILOR ROFINTECH – CELEBRAREA TRANSFORMĂRII DIGITALE
Gala RoFintech este primul eveniment anual care celebrează realizările remarcabile ale companiilor din industria fintech din România. Evenimentul promovează creșterea și colaborarea între diverse instituții financiare, bănci și companii private, oferind o platformă pentru networking și parteneriate strategice, cu accent pe utilizarea tehnologiei în serviciile financiare.
Evenimentul a subliniat importanța adoptării transformării digitale în sectorul bancar și financiar pentru a rămâne competitivi și pentru a răspunde nevoilor în continuă evoluție ale clienților în era digitală, atât la nivel local, cât și internațional.
MARII CÂȘTIGĂTORI
Gala a inclus 10 categorii, jurizate de reprezentanți ai unor entități de prestigiu precum VISA, Zitec, ATKearney, EY, ASE București, UBB Cluj, Deloitte, Nocash, Future Banking, KPMG și Mazars.
La categoria „Inovația în Plățile Digitale„, pentru soluțiile de plată digitală care au adus cea mai mare inovație în 2023, câștigătoare a fost compania Symphopay.
Compania iFactor a fost desemnată câștigătoare atât la categoria „Cel mai Promițător Proiect Fintech„, cât și la „Startup-ul Fintech al Anului„, pentru startup-urile cu potențial semnificativ de a influența industria FinTech în viitor. În plus, la categoria „Colaborarea Anului„, parteneriatul dintre Raiffeisen Bank și iFactor a fost premiat pentru cea mai eficientă și interesantă colaborare între companii din industria FinTech.
SelfPay a câștigat la categoria „Serviciul Financiar Digital al Anului„, premiu ce recunoaște cel mai remarcabil serviciu financiar lansat în 2023.
BCR a câștigat la categoria „ROBI Award„, premiu acordat de Romanian Open Banking Initiative, pentru banca cu cel mai bun API, cât și la categoria „Excelență în Experiența Utilizatorului„, aplicația George fiind desemnată cea mai user-friendly aplicație digitală financiară din România în 2023.
Raluca Micu, coordonatoarea Innovation Hub-ului BNR, a fost recunoscută ca „Personalitatea Anului în FinTech” pentru contribuția sa la promovarea colaborării între bănci și companiile fintech a facilitat progresul industriei financiare locale. Inițiativele sale au inclus implementarea inovațiilor în platformele locale de plăți și au adus un accent major pe evoluția curentului open banking în România.
Bankata a fost premiată la categoria „Proiectul Anului pentru Incluziune Financiară„.
BT a fost desemnată „Cea Mai Deschisă Bancă pentru Colaborarea cu Startup-urile Fintech„, un premiu pentru abordarea proactivă și deschisă față de parteneriatele cu startup-urile fintech, sprijinind dezvoltarea de soluții financiare inovatoare.
INDUSTRIA DE FINTECH DIN ROMÂNIA ȘI BULGARIA SUB LUPĂ ÎN RAPORTUL FINTECH ROMÂNIA-BULGARIA
În cadrul galei a fost lansat Raportul Fintech România-Bulgaria, elaborat de echipa de cercetare a Bucharest Business School (BBS@ASE) și a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Sofia. Raportul oferă o analiză detaliată a stării industriei fintech, a mediului legal și a ecosistemului din România și Bulgaria în 2023. KeysFin, membru în RoFintech, a contribuit cu serviciile sale de informații de afaceri pentru a identifica și colecta date despre companiile fintech din România.
„Raportul Fintech România-Bulgaria, elaborat de echipa noastră de cercetare care a reunit specialiști din mediul academic din România și Bulgaria, oferă o imagine generală asupra sectorului fintech din aceste două țări. Inclusiv cu sprijinul Keysfin, am reușit să colectăm și să analizăm date esențiale care ilustrează dinamica industriei, evoluția cadrului legislativ, precum și complexitatea ecosistemului fintech în România și Bulgaria în anul 2023. Acest raport nu doar că subliniază provocările cu care se confruntă sectorul, dar și oportunitățile semnificative care există pentru inovatori și investitori în regiune.” – Vasile Alecsandru Strat, Decan al Bucharest Business School, școala de afaceri a ASE.
Raportul poate fi descărcat AICI.
Industria de fintech din România este în plină expansiune, alimentată de factori precum adopția tehnologică accelerată, creșterea accesului la internet și cererea tot mai mare pentru servicii financiare digitale: plăți digitale, împrumuturi online, finanțare colectivă, împrumuturi peer-to-peer, bănci digitale și neobănci, blockchain și criptomonede.
RoFintech este membru fondator al European Digital Finance Association (EDFA), o organizație paneuropeană care reprezintă companiile fintech în interacțiunile lor cu instituțiile UE.