Conducerea CCI Çorlu, la sediul Camerei bucureștene

0
861

 

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc o întâlnire a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu o delegație a Camerei de Comerț și Industrie Çorlu, condusă de Izzet Volkan, președinte, din care au mai făcut parte Umut Güngör, vicepreședinte și İbrahim Karağöz, secretar general. Evenimentul a fost onorat de prezența consilierilor economici și comerciali din cadrul Ambasadei Republicii Turcia Sude Gürcan și Naci Akdogan.

În deschidere, președintele CCIB a vorbit despre potențialului economic al Capitalei, precum și despre activitatea CCIB, cu accent pe gama largă de servicii oferite companiilor, inclusiv celor străine, și pe strategia de relaţii externe. În acest context, Iuliu Stocklosa a exprimat interesul privind dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Republica Turcia, o dovadă în acest sens fiind cele şapte acorduri de cooperare încheiate de CCIB cu organizaţii similare din această ţară, dar şi buna colaborare cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România.

Președintele Camerei bucureștene a apreciat că este nevoie de o mai bună cunoaștere a oportunităților de afaceri și investiționale oferite de cele două țări și a subliniat întreaga deschidere în ceea ce privește implicarea în organizarea unor evenimente dedicate impulsionării colaborării bilaterale și creșterii nivelului schimburilor comerciale.

În deschiderea intervenției sale, președintele CCI Çorlu, Izzet Volkan, a exprimat interesul pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu parteneri din România, precum şi disponibilitatea pentru asigurarea unui schimb constant de informaţii de afaceri, în beneficiul celor două comunităţi. În acest context, a vorbit despre: poziția geo-strategică a orașului Çorlu, situat în Districtul cu același nume din Provincia Tekirdag, la circa 150 km de granițele cu Bulgaria și Grecia, dar și de Istanbul, la infrastructura bine dezvoltată (autostrăzi, căi ferate, acces la 3 unități portuare de încărcare-descărcare la Marea Marmara, aeroport) și despre potențialul industrial deosebit (839 capacități de producție organizate în 5 zone industriale), îndeosebi în industria textilă (274 producători), industria chimică (149 firme producătoare) și automotive (133 societăți). Totodată, oaspetele turc a adresat conducerii CCIB invitația de a vizita, cu o misiune economică, Camera de Comerț și Industrie Çorlu.

Informații de background

După volumul schimburilor comerciale, Turcia este principalul partener al României din afara UE, prima piață pentru export și a doua, după China, pentru produsele importate din zona necomunitară. Trendul de majorare a schimburilor comerciale româno-turce înregistrat în 2021 s-a menținut și în primele patru luni ale anului 2022 (cele mai recente date disponibile). Astfel la 30 aprilie 2022, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale a fost de 3,2 mld USD (+22% față de perioada similară a anului trecut), din care exportul a fost de 1 mld. USD (-1,2%) și importul de 2,2 mld. USD (+37,3%). La 31 mai 2022, în România erau înregistrate 17.075 societăţi comerciale cu capital turc (locul 3 cu o pondere de 7,1%) valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 0,91 mld. USD (locul 15 cu 1,45% din totalul investițiilor străine).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here