Cele cinci confederatii sindicale solicita, printr-o scrisoare deschisa, plenului Curtii Constitutionale sa ia in calcul ca prevederile legii de instituire a masurilor de austeritate incalca legislatia in vigoare si drepturile individuale consfintite prin Constitutia Romaniei.
Confederatiile „Cartel Alfa”, CNSLR – Fratia, CSDR, BNS si „Meridian” cer judecatorilor Curtii Constitutionale (CC) sa ia in calcul faptul ca decizia in privinta contestatiilor depuse asupra prevederilor Legii privind instituirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar va avea repercusiuni asupra vietii a milioane de romani care considera ca diminuarea individuala a salariilor din sectorul bugetar cu un 25 la suta, masura la care se adauga si diminuarea pensiilor individuale cu 15 procente, precum si suprimarea unor ajutoare sociale reprezinta incalcari ale legilor in vigoare si ale drepturilor individuale consfintite prin Constitutia Romaniei.
Liderii celor cinci confederatii sindicale arata, intr-un comunicat de presa, ca decizia noii componente a Curtii Constitutionale este privita cu foarte multa atentie si este asteptata cu multa speranta de romani, care cred in principiile statului de drept si, mai presus de orice, cred ca legea este egala pentru toti, cred in principiul fundamental al Constitutiei care stipuleaza ca legile nu se pot aplica retroactiv si, mai ales, ca judecatorii unei importante institutii cum este Curtea Constitutionala nu-si pot contrazice propriile decizii anterioare.
„Domnilor Judecatori, in ciuda presiunilor care s-au exercitat si se pot exercita asupra dumneavoastra ori de cate ori aveti de luat o decizie importanta, ne bazam pe convingerea ca pentru dumneavoastra Legea fundamentala este piatra de temelie a oricarei constructii juridice, politice, sociale sau economice, iar la baza acestui monument juridic sunt incrustate trei nestemate: egalitate, solidaritate si libertate. Fie ca lumina pe care ele o emana sa va calauzeasca pasii spre binele si prosperitatea poporului roman”, scriu reprezentantii celor cinci confederatii sindicale in comunicatul citat.
Curtea Constitutionala ia in discutie, joi, sesizarile inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale parlamentarilor privind neconstitutionalitatea masurilor de austeritate ale Guvernului.
Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, a depus, in urma cu o saptamana, la Curtea Constitutionala, impreuna cu un grup de parlamentari social-democrati, o sesizare referitoate la neconstitutionalitatea Legii pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, privind masurile de austeritate.
Si PNL a contestat, saptamana trecuta, Legea privind masurile necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar adoptata de Parlament prin angajarea raspunderii Guvernului, sesizarea fiind semnata de 54 de deputati.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, marti, ca a trimis Curtii Constitutionale un punct de vedere oficial asupra Legii de restabilire a echilibrului bugetar, asumata de Guvern in fata Parlamentului saptamana trecuta.
El a argumentat ca, in opinia Senatului, reducerea de salarii in sistemul public si de pensii, prevazute de legile de austeritate, echivaleaza cu o supraimpozitare, nefiind constitutionala, in conditiile in care exista si o jurisprudenta a CEDO in acest sens.
„Consider ca verdictul Curtii Constitutionale din 24 iunie este de o importanta capitala pentru respectarea Constitutiei si pentru asigurarea unui climat de legalitate. (…) imi pun speranta intr-o judecata echilibrata si nepartizana a Curtii in actuala formula”, a adaugat Geoana. (Mediafax)