Președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), dl. Iuliu Stocklosa a primit, la Palatul CCIB, în vizită de rămas bun, pe doamna Sude Gürcan, consilier comercial la Ambasada Republicii Turcia, în legătură cu apropiata încheiere a misiunii diplomatice în țara noastră.
”Este o onoare pentru mine și pentru echipa CCIB să vă felicităm pentru contribuția personală la dezvoltarea relațiilor comerciale și economice dintre țările noastre în decursul celor patru ani de activitate. În același timp exprimăm mulțumirile noastre pentru excelenta colaborare cu Ambasada Republicii Turcia în România și în mod deosebit cu Biroul Consilierului Comercial” a declarant președintele CCIB.
Reamintind locul CCIB în cadrul sistemului cameral românesc, Bucureștiul asigurând 20% din exportul țării, 32% din import, contribuind cu circa 25% la crearea Produsului Intern Brut, președintele CCIB a subliniat importanța acordată de Camera bucureșteană promovării relațiilor comerciale cu Turcia, existența a 7 acorduri de cooperare încheiate cu principalele camere de comerț sau industrie din această țară, continuarea tendinței de creștere a schimburilor comerciale bilaterale înregistrată în prima jumătate a acesui an, după anul record 2022, ceea ce consolidează poziția Turciei ca principal partener comercial și economic al României în spațiul extra UE.
Coordonatoarea Biroului Consilierului Comercial din cadrul Ambasadei Turciei la București a mulțumit conducerii CCIB pentru buna colaborare si sprijinul primit, afirmând că CCIB a fost prima reprezentantă a sistemului cameral românesc pe care a vizitat-o în februarie 2020, la scurt timp după începerea misiunii, legătură pe care a păstrat-o pe tot parcursul activității desfășurate în țara noastră.
În finalul întâlnirii președintele Stocklosa a înmânat doamnei consilier Sude Gürcan, o scrisoare din partea conducerii CCIB prin care se exprimă deosebita apreciere pentru activitatea desfașurată în promovarea legăturilor de afaceri între firmele turcești și cele românești, în mod special cu cele din Municipiul București, urând totodată mult succes diplomatei din Turcia în activitatea viitoare.
Informații de background
La sfârșitul primului semestru al acestui an, Republica Turcia era principalul partener comercial al României între statele din afara Uniunii Europene (UE). La export, Turcia reprezintă principala piață de absorbție a mărfurilor trimise din România în spațiul extracomunitar și a 5-a țară de destinație pentru produsele românești cu o pondere de 3,4% în totalul exportului, iar la import a doua piață de proveniență a mărfurilor intrate în țara noastră din afara UE (după R. P. Chineză) și a 6-a în totalul importului cu o pondere de 5%.. La 30 iunie 2023, volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a fost de 4,6 miliarde USD (+5,2% comparativ cu perioada similar din anul precedent), din care 1,6 mld. USD export (+12,5%) și 3,0 mld.USD import (+1,7%). La 31 august 2023, în România erau înregistrate 18.211 firme cu capital turcesc (locul 3) cu un capital social subscris în valoare de 1,03 mld. USD, care plasează Turcia pe locul 14 între statele investitoare în țara noastră.
Biroul de Presă al CCIB