Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs a demisionat. Motivul demisiei este diferendul de opinie privind Rosia Montana

0
953
lucru-ochelari-creion

lucru-ochelari-creionPeter Eckstein Kovacs a demisionat din functia de consilier prezidential pentru minoritati nationale. Peter Eckstein Kovacs a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca a demisionat din aceasta functie si ca presedintele Traian Basescu i-a acceptat demisia, motivul fiind diferendul de opinie privind proiectul de la Rosia Montana.

„Am discutat cu presedintele Traian Basescu si l-am anuntat verbal despre demisia mea din functia de consilier prezidential, iar dansul a acceptat aceasta demisie. Luni voi depune in scris demisia la Palatul Cotroceni. Demisia mea are la baza punctul meu de vedere exprimat in legatura cu investitia de la Rosia Montana, care nu coincide cu cea a presedintelui Traian Basescu. Ca si consilier prezidential ar fi trebuit sa sustin initiativele presedintelui, ori in acest caz nu o pot face si de aceea am decis ca cea mai buna solutie este demisia”, a declarat pentru MEDIAFAX Peter Eckstein Kovacs.

Peter Eckstein Kovacs este impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, in timp ce presedintele Traian Basescu s-a exprimat in ultima perioada cu insistenta asupra necesitatii inceperii exploatarii aurului de acolo.

De altfel, Eckstein Kovacs a semnat recent, la Cluj-Napoca, o petitie prin care asociatia Transilvania Verde ii cere ministrului Culturii sa retraga certificatul de descarcare arheologica, pentru masivul Carnic, de la Rosia Montana.

Dupa ce a semnat protestul, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, Peter Eckstein-Kovacs a declarat presei ca s-a raliat demersului pentru ca, in opinia sa, investitia de la Rosia Montana este una paguboasa pentru Romania.

„Imi face mare, mare placere sa semnez apelul celor de la Transilvania Verde, prin care protesteaza impotriva, investitiei, sa ii zicem asa, de la Rosia Montana. Este o pozitie de a mea arhicunoscuta, pe care o repet de cate ori trebuie sa o repet, pentru ca este o afacere paguboasa pentru Romania. Eu sper ca nici toamna asta, nici in toamna viitoare si nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Rosia Montana.” a spus Eckstein-Kovacs.

Ulterior, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca nu va semna ordinul de declasare a Muntelui Carnic ca monument protejat pana cand nu se va lamuri participarea statului in firma care va face exploatarea la Rosia Montana, el adaugand ca Peter Eckstein-Kovacs trebuie sa-si lamureasca pozitia.

„Eu nu ma ocup de hartiile pe care le semneaza domnul Eckstein. Domnul Eckstein ar trebui sa decida daca este membru UDMR sau se delimiteaza de presedinte. Daca se delimiteaza, are cale libera si drum liber sa mearga unde doreste. Domnul Eckstein este in cunostinta de cauza: nu eu am semnat avizul de descarcare de sarcina arheologica, este primul pas intr-adevar in ceea ce priveste responsabilitatea Ministerului Culturii. Comisia Nationala de Arheologie a aprobat in unanimitate si eu, in aceste conditii, am asigurat cadrul juridic, legal, financiar, pentru a salva 80 la suta, sau cat se poate de mult din patrimoniul cultural construit si arheologic, pentru ca asta este responsabilitatea mea. Dar urmatorul pas nu l-am facut, nu am semnat, si asta trebuie sa semnez eu, nu directorul de la Alba, scoaterea Muntelui Carnic de pe lista monumentelor istorice este pe lista A. Asta inseamna o protectie sporita, foarte puternica si in acest moment Muntele Carnic este pe lista A, nu a fost semnat ordinul privind declasarea acestui monument arheologic”, a spus Kelemen Hunor.

Presedintele Traian Basescu l-a numit, in 6 ianuarie 2009, pe Peter Eckstein Kovacs in functia de consilier prezidential pentru minoritati. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here