Consiliul Concurentei a sanctionat compania Hewlett-Packard (HP) Romania cu amenda de 2,96 milioane lei (aproximativ 665.000 de euro) pentru abuz de pozitie dominanta, se arata intr-un comunicat al Consiliului.
in urma investigatiei derulate, Consiliul a constatat ca HP Romania a abuzat de pozitia dominanta pe care o detinea, prin intreruperea inainte de termen si fara o justificare obiectiva a unui contract prin care acorda partenerilor sai preturi speciale pentru consumabile marca HP livrate catre un client din segmentul business, informeaza Mediafax.
Contractul se derula prin intermediul a patru firme partenere, respectiv SC Isa SRL, SC Kmp Vest SRL, SC S&T Romania SRL si SC Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA.
Anularea de catre HP Romania, cu cinci luni inainte de data expirarii, a contractului in cauza si stoparea relatiilor comerciale deja existente cu cei patru parteneri s-a realizat fara nicio explicatie din partea companiei dominante HP Romania.
in perioada 2007 – 2011, HP Romania a detinut o pozitie dominanta pe piata imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business, cota de piata fiind de peste 80%. Investigatia a fost declansata in 2012, in urma unei plangeri.
„O companie care detine o pozitie dominanta poate adopta strategiile necesare pentru a-si apara interesele comerciale, insa asemenea masuri trebuie sa fie rezonabile si proportionale cu efectele pe care le-ar putea provoca clientilor si concurentei. Conform normelor europene in domeniul concurentei, refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fara o justificare obiectiva, poate constitui un abuz. in acest caz, anularea contractului de catre HP Romania, inainte de termen si stoparea relatiilor comerciale deja existente cu partenerii s-a realizat fara o justificare obiectiva”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Hewlett Packard Romania SRL este parte a grupului american HP, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de echipamente IT.
Compania HP GEBOC, care a inregistrat anul trecut un numar mediu de aproape 2.900 de angajati, a inregistrat cele mai mari venituri, de 345 de milioane de lei, si un profit net de peste 22 mil. lei. Cu cei 2.900 de angajati, HP GEBOC este unul dintre cei mai mari angajatori din IT din Romania, cel mai mare „competitor“ din acest punct de vedere fiind compania americana Oracle, care avea anul trecut aproximativ 3.000 de oameni pe plan local.
Numarul stabil de angajati ai centrului de servicii al Hewlett-Packard din Romania este important in conditiile in care gigantul american a desfasurat in ultimii ani procese semnificative de restructurare, care au dus la concedierea a aproximativ 50.000 de oameni la nivel global, incepand cu anul 2012. Fata de anul 2012, centrul HP GEBOC si-a marit numarul de angajati din Romania, conform datelor de la Ministerul Finantelor.