Consiliul de Securitate al ONU a autorizat folosirea fortei impotriva trupelor lui Kadhafi

0
658
avion

avionConsiliul de Securitate al ONU a votat joi seara, dupa trei zile de negocieri, o rezolutie care autorizeaza folosirea fortei impotriva trupelor colonelului Muammar Kadhafi, deschizand calea unor raiduri aeriene in Libia. Rezolutia autorizeaza adoptarea „tuturor masurilor necesare”

pentru a proteja civilii si pentru a impune armatei libiene sa inceteze focul, inclusiv raiduri aeriene. Textul precizeaza insa ca nu se pune problema unei ocupatii millitare.

De asemenea, rezolutia prevede o zona de interdictie aeriana pentru a impiedica aviatia colonelului Muammar Kadhafi sa bombardeze opozantii.

Textul a fost votat cu zece voturi din totalul de 15 membri ai Consiliului de Securitate. China si Rusia s-au abtinut de la vot, dar nu si-au utilizat dreptul de veto pentru a bloca textul. Germania, Brazilia si India s-au abtinut de asemenea de la vot.

Adjunctul ministrului libian de Externe, Khaled Kaaim, a reactionat apreciind ca rezolutia ONU constituie un „apel la libieni sa se ucida intre ei”.

„Aceasta rezolutie traduce o atitudine agresiva a comunitatii internationale, care ameninta unitatea Libiei si stabilitatea sa”, a precizat el, denuntand un „complot” al comunitatii internationale si „vointa unor tari ca Franta, Marea Britanie si Statele Unite de a diviza tara”.

Ministrul adjunct a afirmat de asemenea ca tara sa este pregatita pentru o incetare a focului. „Suntem pregatiti pentru aceasta decizie (de incetare a focului), dar avem nevoie de un interlocutor anume pentru a discuta despre aplicarea sa”, a afirmat el, intr-o conferinta de presa la Tripoli.

inaintea votului, in momentul in care Kadhafi tocmai anuntase intentia sa de a ataca orasul Benghazi, controlat de rebeli, ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a avertizat ca ramane foarte putin timp pentru a interveni.

Franta anuntase anterior ca vor avea loc atacuri aeriene imediat dupa adoptarea rezolutiei.

„Fiecare zi, fiecare ora care trece mareste responsabilitatea care apasa pe umerii nostri. Sa avem grija sa nu ajungem prea tarziu. Va fi onoarea Consiliului de Securitate de a fi facut sa prevaleze legea asupra fortei in Libia, democratia asupra dictaturii, libertatea asupra opresiunii”, a pledat Juppe, care s-a deplasat special la New York.

Dupa vot, ambasadorul britanic la ONU Mark Lyall Grant a subliniat ca Marea Britanie este „pregatita sa isi asume responsabilitatile pentru a pune capat violentelor si a proteja civilii”.

Ambasadoarea americana la ONU, Susan Rice, a declarat ca SUA „sunt de partea poporului libian si (sustin) nevoile sale privind drepturile omului”. „Consiliul de Securitate a raspuns apelului la ajutor al poporului libian”, a adaugat ea, apreciind ca „acest vot este un raspuns puternic la nevoia urgenta din teren”.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a justificat abtinerea de la vot a tarii sale subliniind ca o interventie militara in Libia include „riscuri si pericole considerabile”. „Soldatii germani nu vor participa la o interventie militara in Libia”, a adaugat el.

Maria Luiza Ribeiro Viotti, ambasadoarea Braziliei, a explicat ca tara sa „nu este convinsa de faptul ca folosirea fortei va conduce la incheierea violentei (…). Aceasta ar putea cauza mai mult rau decat bine pentru poporul libian”.

Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a apreciat „regretabil” ca „pasiuena pentru folosirea fortei a prevalat”. El a amintit ca tara sa a propus o rezolutie care sa ceara incetarea focului.

Ambasadorul chinez Li Baodong, care asigura presedintia Consiliului de Securitate in martie, a explicat ca tara sa a „fost intotdeauna impotriva folosirii fortei in relatiile internationale”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here