Primaria Capitalei va cere un imprumut de 248 milioane de lei de la Ministerul de Finante, care ar urma sa fie alocati pentru cheltuielile curente privind asigurarea furnizarii energiei termice in sezonul rece, consilierii generali aproband luni proiectul.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, in sedinta de luni, proiectul de hotarare privind contractarea de la Ministerul Finantelor Publice a unui imprumut din venitul de privatizare, in conformitate cu OUG 45/2015, anuntul Mediafax.
Proiectul prevede contractarea unui imprumut in valoare de maximum 248 de milioane de lei, cu dobanda ROBOR plus 3%, care ar trebui achitat in maximum 20 de ani. Scopul acestui imprumut este finantarea cheltuielilor curente pentru asigurarea caldurii in Capitala in sezonul rece 2015-2016.
Potrivit documentului aprobat de CGMB, datoria ar urma sa fie asigurata integral din bugetul local al municipiului Bucuresti.
„Mentionam ca prevederile exprese ale OUG 46/2015 art. 4 alin. 3 de asumare integrala a responsabilitatii utilizarii imprumutului in scopul pentru care a fost contractat, trebuie corelate in interesul aplicarii Hotararii cu existenta si functionarea contului ESCROW unde municipiul Bucuresti este obligat sa faca toate platile catre RADET”, se arata in documentul aprobat.
Inainte de votul consilierilor generali presedintele consiliului de administratie al RADET Gabriel Dumitrascu a precizat ca acest imprumt constituie 50% din rezolvarea problemei RADET.
„Se rezolva 50% pentru ca pentru a introduce suma in circuitul financiar va fi nevoie de o rectificare bugetara dar si de aprobarea bugetului RADET pe 2015”, a explicat Dumitrascu.
Unul dintre consilierii generali, Giugulea Mihai, a precizat ca o parte dintre problemele RADET ar fi cauzate si de catre ELCEN, iar o atentie mai sporita acolo ar ajuta sa se stabileasca „care sunt firmele care capuseaza ELCEN” precizand ca cineva le acopera.
Acesta a mai spus ca primarul Capitalei ar trebui sa mearga imediat dupa instaurarea noului Guvern sa ii ceara premierului fuziunea RADET cu ELCEN, adaugand ca orice intarziere in finalizarea memorandului care prevede acest lucru „este un sabotaj la adresa cetatenilor”.
Proiectul de hotarare a fost votat dupa adoptarea unui amendament prin care a fost introdus inca un articol care prevede ca drepturile si obligatiile partilor trebuie sa se stabileasca printr-o conventie de imprumut.
Proiectul a fost aprobat cu 37 de voturi „pentru”, o abtinere si niciun vot „impotriva”.
La finalul sedintei CGMB primarul interimar stefanel Dan Marin a precizat ca in cursul zilei de marti urmeaza sa fie trimisa solicitarea primariei catre Ministerul de Finante si teoretic ar trebui ca la inceputul lunii decembrie ministerul sa comunice suma pe care o va acorda ca imprumut primariei.
„Sper sa fie aceasta de 248 de milioane. Am discutat cu RADET pentru a vedea exact de ce suma au nevoie, dar vreau sa ne asezam la discutii pentru ca finalul acestei luni sa avem bugetul RADET pe ordinea zi in sedinta ordinara. Banii pe care-i solicitam vor ajunge la noi cu destinatie „incalzire, sezonul de iarna 2015-2016”, a spus primarul interimar.
Unul dintre consilieri a semnalat inainte de vot ca dobanda pentru acest imprumut este mai mare decat cea pe care ar percepe o banca, insa primarul a explicat ca imprumuturile de la trezoeria statului au dobanda fixa.
„stiu ca e mai scump dar atata timp cat Guvernul ne-a dat posibilitatea sa ne imprumutam de la trezorerie prin MFP este singura varianta, nu ca eu as agreea din punct de vedere al dobanzii”, a spus stefanel Dan Marin.
intrebat ce se va intampla din luna ianurie avand in vedere ca acest imprumt rezolva situatia doar pana al sfarsitul anului, edilul interimar a precizat ca de la inceputul anului viitor vor intra platile facute de populatie pentru lunile octormbrie si noiembrie si vor putea fi utilizati si parte din banii din bugetul pentru 2016.
„Zic ca in acest moment nu ar trebui sa mai accesam nicun credit, este foarte important consumul de gaz pe care ni-l prezinta ELCEN. Nu cred ca vor fi probleme pana in luna martie”, a mai spus primarul interimar.
Referindu-se la perioada in care va fi returnat imprumutul si la costurile pe care le presupune acesta, stefanel Dan Marin a spus ca aceste costuri nu sunt atat de mari avand in vedere ca datoria va fi platita esalonat pe 20 de ani.
Cu toate acestea, a precizat el, ar putea fi un moment dificil din punct de vedere bugetar in anul 2018, cand primaria ar trebui sa rascumpere EUROBOR-uri, dar pana atunci este timp ca lucrurile sa fie astfel asezate incat sa nu existe probleme.
Dupa aprobarea imprumutului presedintele CA al RADET a precizat din nou ca acesta este doar un prim pas, dar ca spera ca lucrurile se vor rezolva, iar sumele disponibile pana la sfarsitul anului, respectiv 248 de milioane din imprumt si 60 de milioane existenti in bugetul PMB, vor oferi suficient spatiu pentru ca ELCEN si Romgaz sa asigure RADET functionarea fara probleme pana in primavara.
intrebat ce va face in privinta lucrarilor care sunt necesare in retea, Dumitrascu a precizat ca in urma unei simulari a rezultat ca ar exista aproximativ 2 milioane de lei care ar putea fi alocati lucrarilor si sunt sanse ca acesti bani sa fie suficienti pana la sfarsitul anului, pentru asigurarea continuitatii retelei de termoficare.
El a precizat ca, in medie, se petrec 20 – 30 de avarii pe zi, iar pierderea de apa de adaos la un debit de 18.000 de tone pe ora este de aproximativ 1.500 – 1.800 de tone pe ora, adica aproximativ 10%.
Dumitrascu a subliniat ca este important sa existe bani pentru a gestiona avariile pentru ca daca pierderile ar depasi 10% centralele ar fi decuplate automat si nu s-ar mai putea asigura furnizarea energiei termice.