Contributiile sociale scad doar daca vor exista garantii ca deficitul va fi sub 3% in 2012

0
793
contributie-sociala

contributie-socialaReducerea contributiilor sociale pentru angajatori poate fi operata doar daca exista garantii ca vor fi respectate tintele fiscale din 2011 si 2012, an in care deficitul bugetar trebuie sa scada sub 3% din PIB, apreciaza reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

„Daca vrei sa faci aceste ajustari trebuie sa te uiti atat la anul 2011, cat si la 2012, cand deficitul trebuie sa coboare la sub 3% din PIB”, au afirmat surse apropiate discutiilor dintre autoritati si delegatia FMI.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB, dupa ce anul trecut indicatorul s-a plasat la 6,5% din PIB.

Autoritatile au anuntat in mai multe randuri ca analizeaza reducerea CAS.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, spunea in 14 aprilie ca institutia pe care o conduce „analizeaza foarte serios” reducerea contributiilor sociale pentru angajator, iar aceasta masura se va decide impreuna cu FMI si Comisia Europeana.

in proiectul de strategie fiscal-bugetara pentru 2012-2014, document prezentat ulterior de MEDIAFAX, se spune ca in partea a doua a acestui an contributiile sociale vo fi reduse cu doua puncte.

Reducerea cotelor de contributii sociale cu doua puncte procentuale este prevazuta distinct in document, cu argumentul ca aceasta relaxare fiscala va contribui la reducerea evaziunii pe piata muncii si la cresterea conformarii voluntare.

Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie releva ca cele doua parti au stabilit sa ia in considerare reducerea impozitarii fortei de munca in acest an, daca economia isi va reveni si va crea suficient „spatiu fiscal”.

in prezent, angajatorii platesc, dupa caz, contributii de asigurari sociale de 20,8% pentru conditii normale de munca, de 25,8% pentru conditii deosebite de munca si de 30,8% pentru conditii speciale de munca.

La acestea se adauga contributia de 5,2% pentru asigurarile de sanatate, de 0,5% la bugetul asigurarilor pentru somaj si de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

in baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in functie de clasa de risc, angajatorii datoreaza si cote de contributii cuprinse intre 0,15% si 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

in cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 3% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, majorata de la 2,5% in 2010.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie-9 mai pentru prima evaluare a noului acord. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here