Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, și omologul său portughez, José Alberto de Azeredo Lopes, au avut o rundă de convorbiri oficiale, vineri, 7 octombrie, la Cercul Militar Național.
Întâlnirea celor doi miniștri a avut loc în contextul participării delegaţiei portugheze la ceremonia organizată în Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, cu ocazia intrării în serviciu a primelor şase avioane F-16 Fighting Falcon.
În continuarea discuțiilor purtate în urmă cu o săptămână, în Portugalia, cei doi miniştri au analizat domeniile în care poate fi aprofundată cooperarea militară bilaterală în vederea capitalizării potenţialului special creat prin derularea cu succes a programului F-16. Pe acestă bază, au fost discutate noi direcții potenţiale de cooperare, cum ar fi cercetarea pe tema echipamentelor şi tehnologiilor militare și apărarea cibernetică.
Ministrul Motoc a întărit nevoia ca rezultatele excelente realizate în cadrul programului F-16 să inspire dezvoltări mai ample ale relaţiilor bilaterale, în special în domeniul economic. În acelaşi timp, ca state de frontieră în NATO şi UE, a apreciat că momentele Monte Real şi Feteşti trebuie să conducă la o conlucrare mai susţinută atât în implementarea deciziilor NATO de la Varşovia, cât şi a Strategiei Globale a UE. În context, s-a convenit asupra importanţei şi potenţialei valori adăugate create de coordonarea poziţiilor celor două state pe principalele dosare de pe agenda Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, care ar putea conduce inclusiv la prezentarea unor documente de reflecţie agreate în plan bilateral.
A fost reluată şi discutată solicitarea de implicare a părţii portugheze în implementarea iniţiativelor României pentru realizarea prezenţei înaintate aliate pe teritoriul naţional, pe cele cele trei domenii specifice – terestru, aerian şi maritim.Ministrul Azeredo Lopes a exprimat deschiderea autorităţilor portugheze pe această temă, declarând intenţia Lisabonei de a rămâne angajată în plan aliat şi de a contribui concret la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO.
Despre Ministerul Apararii Nationale
Ministerul Apărării Naționale (MApN) este organul de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului României, prin care este condusă activitatea în domeniul apărării naționale, potrivit prevederilor legii și strategiei de securitate națională, pentru garantarea suveranității, independenței și unității statului, integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.