Indicatorii INS arata ca Romania s-a oprit din cadere, nu ca romanii au un trai mai bun, pentru ca inca sunt fara locuri de munca sute de mii de oameni si s-au inchis mii de firme, a declarat vineri pentru MEDIAFAX presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.
„Ce se intampla in Romania este ca si caderea intr-o prapastie, la un moment dat te opresti din cadere si sa incepi sa te cateri. Noi nu am iesit inca din groapa. Ei spun ca ne-am oprit din cadere, dar ne mai ia timp pana ajungem la mal, pana ajungem unde am fost in 2008”, a spus Costin.
Liderul BNS a precizat ca economia Romaniei a coborat foarte jos si, din cauza masurilor guvernamentale, cadere nu a putut fi oprita.
„Peste 600.000 de salariati au fost aruncati peste bord, mii de firme au fost inchise si inca mai sunt pe drumuri sute de mii de salariati”, a mai spus Costin.
El a subliniat ca aceasta oprire din cadere nu este meritul Guvernului, care ar fi trebuit din 2008 sa investeasca masiv si sa atraga fonduri, dar nu a facut acest lucru.
„Indicatorii INS nu arata faptul ca o ducem mai bine. Putem cadea din nou oricand daca Guvernul nu ia masuri”, a adaugat liderul BNS.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% in primul trimestru, fata de ultimele trei luni ale anului trecut, astfel ca Romania a iesit tehnic din recesiune dupa doi ani si jumatate, potrivit primelor estimari anuntate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Fata de trimestrul corespunzator din 2010, PIB a urcat cu 1,6% in serie bruta si cu 0,3% in serie ajustata sezonier.
Pentru ca o economie sa iasa tehnic din recesiune este nevoie ca PIB sa creasca in doua trimestre consecutiv. in trimestrul patru din 2010, fata de precedentele trei luni, PIB a inregistrat o crestere usoara, de 0,1%.
Toate estimarile analistilor privind evolutia economiei din primul trimestru aratau ca Romania a iesit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, insa prognozele acestora au variat semnificativ, intre 0,1% si 1,1%.
Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de sambata ca datele provizorii „indreptatesc” o crestere economica in intervalul 0,4-0,6%, fata de trimestrul anterior. El a precizat atunci ca acest lucru inseamna „iesirea din recesiune, nu din criza”.
Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%.
De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.
Economia Romaniei a scazut anul trecut cu 1,3%. (Mediafax)