Asociatia Berarii Romaniei anunta evolutia pietei locale a berii pe primele sase luni ale lui 2015:
Volumul pieţei berii a atins aproximativ 7,6 milioane hl in primului semestru al anului in curs, in crestere cu 3,8 %1 fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut
“Dupa doi ani consecutivi de scadere a consumului, iata ca piata berii ne ofera primele semne de revenire. Contextul favorabil creat la nivelul intregii tari, printr-o evolutie pozitiva a indicatorilor economici ai Romaniei, si-a pus amprenta in mod clar asupra vietii de zi cu zi a romanilor, implicit asupra deciziilor lor de consum. Este un moment de bucurie pentru noi sa constatam ca in prima jumatate a acestui an mai multi romani au ales sa bea o bere rece in momentele placute petrecute alaturi de cei dragi. Desi inca timida, speram ca aceasta crestere a pietei berii sa fie reconfirmata si de rezultatele finalului de an. Astfel, s-ar putea constitui o baza valida pentru dezvoltarea durabila viitoare a sectorului berii, ce poate debuta in 2016, odata cu intrarea in vigoare a noului cod fiscal.”, a declarat Lucian Ghinea, Presedinte Asociatia Berarii Romaniei.
Cu un nivel zero al evaziunii fiscale pe lantul de productie, sectorul berii contribuie in prezent cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piata bauturilor alcoolice, aproape jumatate din pretul unei beri fiind reprezentat de taxe. Cu investitii ce au atins pana acum peste 1,3 miliarde Euro, sectorul berii asigura direct si indirect un numar de 69.700 locuri de munca.
“Berea este bautura preferata a romanilor, iar aceste prime sase luni ale lui 2015 nu fac decat sa intareasca acest lucru. Fabricata din trei ingrediente naturale: cereale, hamei si apa, berea are darul de a raspunde perfect preferintelor romanilor. Fie ca e savurata in momentele de relaxare si sarbatoare sau pur si simplu in timpul meselor, ca partener ideal al preparatelor culinare, berea este o prezenta constanta si dorita. Chiar nu demult, aproape 80%2 din adultii romani care obisnuiesc sa consume bauturi alcoolice la masa, declarau ca aleg berea. Cu un caracter mereu modern, berea este perfect adaptata stilului de viata actual al romanilor”, a completat Constantin Bratu, Director general Asociatia Berarii Romaniei.