Cresterea gradului de indatorare a miscat usor creditarea

0
754

La sfarsitul anului trecut, in noiembrie, bancile au aceptat ridicarea gradului de indatorare la 65% si, prin urmare, relaxarea unora dintre restricțiile la creditare in speranța de a da avant cererii de credite in scadere, mai ales in ceea ce priveste creditele pentru locuințe. Ce s-a intamplat in 2010?

Tendința de scadere a prețurilor de pe piața s-a pastrat, dar pare a fi slabit sau sa fi ajuns la o normalitate, pentru ca potrivit datelor INS, in primele sase luni ale anului prețurile cu care s-au tranzacționat proprietațile imobiliare au scazut cu numai 5,8% fata de perioada similara din 2009. Iar consecintele s-au vazut si in numarul de tranzacții, care a crescut cu aproape 8.000 in prima jumatate a anului, fața de acelasi interval din 2009.
„Era nevoie ca bancile sa se miste. Am spus asta demult. Chiar daca nu e suficient ce s-a intamplat pana acum, totusi se simte o imbunatațire. Ofertele bancare s-au imbunatațit, prin urmare multi dintre clientii nostril au obtinut credite ipotecare. Programul Prima Casa nu a avut chiar succesul scontat, dar a ajutat, iar noi ne-am miscat printre diverse programe si strategii, astfel incat sa ramanem aproape de client”, spune Nimrod Zvik, director de marketing al Be Igloo, entitatea care vinde portofoliul de apartamente al investitorului norvegian Romania Invest.
Practic, numarul tranzacțiilor imobiliare a fost de 271.724, in primele sase luni din 2010, cu aproape 8.000 mai multe fața de semestrul I din 2009, adica au crescut cu 2,9%.
A crescut un pic curajul
A crescut si valoarea creditelor acordate de banci. Astfel, desi, creditele in lei pentru locuințe in luna octombrie au scazut de la 1, 72 miliarde de lei la 1,62 miliarde de lei, valoarea totala a celor in valuta a crescut din octombrie 2009 pana in octombrie 2010 cu mai bine de 4 miliarde de lei, la circa 26,5 de miliarde de lei, motivul fiind dobanzile mai bune la creditele in euro, determinate de nivelul scazut al Euribor.
„Pentru noi e un fapt cert ca piața creditarii a inceput sa miste, si cred ca la anul va fi si mai bine. Green City a vandut circa 13 case pe luna anul acesta, o medie buna, iar creditarea ceva mai permisiva este unul dintre motive”, arata Alexandru Petrescu, director de vanzari al proiectului rezidențial Green City.
De altfel si datele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din Romania indica o crestere a numarului tranzacțiilor de la 193.385 la 195.491 in primele sapte luni ale anului, fața de intervalul identic din 2009.
Directorul agenției imobiliare Vission House, Andrei Rusu, crede ca desi piața nu e reglata inca, sunt ceva semne de revenire. „Chiar daca cifrele de vanzari actuale sunt sub ce se intampla in anii 2006-2008, piața pare a se dezmorți, dar nu e suficient. Trebuie ca bancile sa dea drumul la bani, pentru ca circuitele blocate sa fie reluate si astfel lucrurile sa se repare.”Concluzia anului este, asadar, ca bancile sunt cele care au puterea de a reporni piata si ca primul pas a fost facut. Ca miscarile din piata sunt cele care pot reporni o economie relativ blocata este, de asemenea, un fapt cunoscut. In aceste conditii,repornirea procesului de vanzare in real estate va duce la inceperea de proiecte noi, insemnand implicit cresterea stocului de locuinte, reglarea preturilor din piata, dar si investitii in Romania si bani la buget .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here