Cristian Parvan: “Tinerii nostri au potential intelectual, fac inventii interesante, dar nu le valorificam in economie”

0
803

In anul 2013, Romania a cheltuit 2.464,8 milioane lei pentru activitatea de cercetare-dezvoltare. Cheltuielile de cercetare-dezvoltare au reprezentat 0,39% din PIB (date provizorii), din care pentru sectorul public 0,27% si pentru sectorul privat 0,12%, a anuntat recent Institutul National de Statistica (INS).
Cercetarea, inovarea si importanta acestora in dezvoltarea economica sunt si temele de discutie cu secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

Suma consemnata de INS este suficienta pentru necesitatile de moment ale dezvoltarii sectorului de cercetare-dezvoltare din Romania?

Fondurile sunt insuficiente si mult sub angajamentele Romaniei in cadrul Uniunii Europene. Este de vazut, in acest sens, pozitia inferioara confirmata de Biroul de Statistica al UE– EUROSTAT, in 17 noiembrie 2014. Din pacate, desi avem produse industriale marcante, precum instalatii de control containere, locomotive electrice, vagoane moderne, cazane echipate cu arzatoare pe baza pe palete s.a, nu avem o politica publica adecvata de sustinere si valorificare a acestora.
De altfel, cercetarea aplicativa, materializata in numeroase realizari concrete la Cluj, Iasi, Bucuresti, Timisoara etc, ar trebui sa aiba prioritate in toate schemele de finantare ce pot fi instituite. in paralel, trebuie incurajata participarea la Programul European Horizon 2020, ce poate finanta proiecte realiste romanesti, inclusiv in cadrul unor partenariate la nivelul UE.

Tinerii romani castiga mereu premii la Saloanele internationale de Inventica, insa regasim cu greu inventiile lor in circuitul economic romanesc. De ce?

Intr-adevar, tinerii nostri au potential intelectual, fac inventii interesante, dar nu le valorificam in economie. O cauza este si ca unele proiecte premiate ale tinerilor nu au, se pare, o utilizare practica imediata. in orice caz, pentru acele produse valoroase, producerea, punerea pe piata si capacitatea de a le vinde reprezinta un proces complex si costisitor, pe care putine firme si-l permit in Romania. in aceste conditii, chiar si in cazurile in care unele companii ar dori sa se implice, procesul de negociere a beneficiilor financiare ce revin partilor reprezinta un proces dificil de realizat si din lipsa de experienta, din neincredere intre parteneri si – in unele cazuri – din cauza incercarii de maximizare a beneficiilor fara a se corela cu riscurile asumate de parteneri.

Acest lucru inseamna ca mediul de afaceri nu poate sprijini transpunerea in practica a inventiilor si inovatiilor?

Nu exista solutii de succes sau retete! Toate statele introduc noi si noi mecanisme, incercand sa adapteze cat mai bine reglementarile, la realitatile concrete. Este un proces continuu, documentat, transparent si in care se implica, pe cat se poate, persoane competente si oneste. Acestea sunt ingredientele pe care le regasim in UE. Unele tari isi identifica specialistii proprii care lucreaza in alte state si cauta sa asigure conditii similare de lucru (materiale si financiare), pentru a determina revenirea acestora in tara.
De pilda, in Romania avem zeci de astfel de proiecte, cum ar fi ELI Magurele, in vreme ce la Cluj-Napoca un medic si un inginer realizeaza componente de inlocuire a unor oase, prin personalizare si producere a lor pe imprimante 3 D, totul numai cu finantare privata. Exista si cercetari privind sangele sintetic si multe alte exemple, devenite publice datorita mass-media!
Exemplele sunt numeroase si sunt cunoscute de cei direct implicati administrativ in aceste proiecte. Cert este ca tarile care pot investi in inovare, progreseaza, au balanta de export excedentara si au o economie tot mai puternica si stabila, consumand constant mai putine resurse materiale (inclusiv, energie) si tot mai multa inteligenta!
in acest context, AOAR sustine ca ar trebui creat un Fond National de Investitii, alimentat fie cu venituri din unele privatizari sau vanzari de active, fie din emiterea de titluri de stat catre populatie, cu o maturitate de 10-15 ani, tranzactionabile prin Bursa de Valori BUcuresti. Iar banii sa fie utilizati pentru finantarea inventiilor / inovatiilor ajunse cel putin in faza de prototip, pentru a sustine firmele romanesti in demersul lor de a oferi produse concepute si realizate in Romania. (Raluca Iosifidis)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here