Kosovo, a carui proclamare a independentei fata de Serbia face obiectul, joi, al unui aviz al Curtii Internationale de Justitie, a fost controlat de sarbi si albanezi de-a lungul istoriei, relateaza AFP, prezentand o cronologie a principalelor evenimente din aceasta zona.
Secolul al XII-lea – Kosovo se afla in centrul unui imperiu sarb, condus de dinastia Nemanjic. Aceasta este o perioada in care se construiesc numeroase manastiri si biserici.
1389 – Sarbii sunt invinsi de Imperiul Otoman in batalia de la Kosovo Polje si urmeaza o perioada de cateva secole de dominatie turca ce distruge echilibrul etnic, inclinand balanta in favoarea musulmanilor si albanezilor.
1913 – Serbia recastiga controlul asupra Kosovo dupa razboaiele balcanice.
1946 – Kosovo este integrat in Federatia Iugoslava a comunistului Josip Broz Tito.
1987 – Cu ocazia unei vizite in Kosovo, Slobodan Milosevici se erijeaza in aparator al sarbilor din provincie.
1989 – Milosevici revizuieste Constitutia sarba, reducand considerabil autonomia Kosovo.
1992 – Rugova, ales „presedinte” al Kosovo, lauda rezistenta pasiva pentru obtinerea independentei si organizeaza institutii paralele.
1997 – Aparitia Armatei pentru Eliberare din Kosovo (UCK), care angajeaza o gherila impotriva fortelor sarbe.
Februarie-martie 1998 – Fortele lui Milosevici reprima UCK si adeptii acesteia. Peste 10.000 de albanezi din Kosovo sunt ucisi.
1999
10 iunie – Belgradul, constrans de atacurile NATO, isi retrage fortele din Kosovo, trecut sub protectia ONU (MINUK) si a Aliantei Nord-Atlantice.
11 iunie – Circa 200.000 de sarbi si alti etnici care nu erau albanezi au fugit de represaliile separatistilor albanezi.
2004
Martie – Revolte violente antisarbe, soldate cu 19 morti si peste 900 de raniti.
2005
Noiembrie – Parlamentul din Kosovo adopta o rezolutie pentru crearea unui stat independent.
Decembrie – Fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, mandatat de ONU, incepe o misiune pentru un statut definitiv al Kosovo.
2006
21 ianuarie – Moare Rugova, acesta fiind succedat de Fatmir Sejdiu, unul dintre apropiatii sai.
20 februarie – incepe la Viena progresul de negociere a statutului Kosovo, intre sarbi si albanezii din Kosovo.
2007
26 ianuarie – Ahtisaari prezinta un plan pentru o independenta a Kosovo sub supraveghere internationala.
26 martie – Americanii si europenii sustin planul in Consiliul de Securitate al ONU. Rusia, care sustine Serbia, se opune.
20 iulie – in fata blocajului rus, Grupul de Contact, format din Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Germania si Italia, desemeneaza trei reprezentanti – un american, un rus si un european – pentru a obtine un compromis intre albanezii din Kosovo si sarbi.
10 decembrie – Cei trei reprezentanti constata esecul negocierilor.
2008
17 februarie – Parlamentul din Kosovo proclama independenta. Serbia si aliatul sau, Rusia, resping aceasta proclamare a independentei, recunoscuta in prezent de 69 de tari, dintre care Statele Unite si 22 dintre cele 27 de state membre UE.
8 octombrie – Serbia obtine din partea Curtii Internationale de Justitie (CIJ) ca aceasta sa se pronunte cu privire la legalitatea proclamarii independentei Kosovo.
9 decembrie – Misiunea europeana de politie si justitie in Kosovo devine operationala, aceasta fiind cea mai importanta operatiune civila lansata vreodata de UE.
2009
4 iunie – Autoritatile din Pristina anunta ca noul stat a devenit cel de-al 186-lea membru al Fondului Monetar International (FMI) si al Bancii Mondiale.
1 decembrie – CIJ deschide audierile cu privire la independenta Kosovo. in perioada 1-11 decembrie, au intervenit Serbia, Kosovo si 29 de tari, intre care Statele Unite si Rusia.
2010
22 iulie – Curtea Internationala de Justitie isi da avizul cu privire la legalitatea proclamarii independentei Kosovo. (Mediafax)