Clubul Roman de Presa a decis, joi, sa faca publica o scrisoare pe care a adresat-o saptamana trecuta CSAT, in care isi declara ingrijorarea „justificata” fata de referirile la practicile de presa in Strategia Nationala de Aparare si cere explicatii despre definirea acestora, in acceptiunea CSAT.
CRP precizeaza, intr-un comunicat remis, joi, agentiei MEDIAFAX, ca a luat aceasta decizie in absenta unui raspuns pe cale institutionala si in urma ultimelor pozitii publice exprimate de presedintele Traian Basescu fata de includerea unor practici de presa printre „vulnerabilitatile” enumerate in Strategia Nationala de Aparare.
Clubul Roman de Presa (CRP) face public acest demers, dupa ce „a ales, la fel ca in ultimii doi ani, calea dialogului institutional ca prima forma de comunicare cu autoritatile, o practica europeana si civilizata, specifica relatiilor normale intre o asociatie profesionala reprezentativa si autoritatile nationale”.
„Clubul Roman de Presa, asociatie profesionala reprezentativa a industriei mass-media, autor al primului Cod deontologic al presei romanesti se delimiteaza si sanctioneaza prin declaratiile si actiunile sale practicile de presa in dezacord cu etica profesiei de jurnalist „, se spune in scrisoarea Clubului adresata CSAT, in 2 iulie.
CRP reaminteste CSAT, ca „in anul 2009, Comisia Media, organism de autoreglementare a profesiei, constituit de Clubul Roman de Presa impreuna cu Asociatia Jurnalistilor din Romania, s-a pronuntat fara echivoc in cazul «Sorin Rosca Stanescu – Bogdan Chirieac – Catalin Macovei», aceasta fiind o decizie de autoreglementare a profesiei noastre fara precedent in ultimii douazeci de ani”.
„Noi, membrii Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Presa va solicitam sa ne comunicati pe cale institutionala cum se defineste, in acceptiunea autorilor Strategiei, «campania de presa la comanda, cu scopul de a denigra» si «presiune exercitata de trusturi de presa asupra deciziei politice» .
De asemenea, va solicitam sa ne comunicati daca exista, din punctul dumneavoastra de vedere, entitati media aflate sub autoritatea Clubului Roman de Presa, care utilizeaza asemnea practici”, se mai spune in scrisoarea adresata de CSAT de catre membrii Consiliului de Onoare al CRP.
Consiliul de Onoare al CRP considera ca, in absenta precizarilor solicitate, CSAT legitimeaza „un precedent periculos, care expune deliberat mass-media romanesti, intr-un context general si asa dificil”.
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la RRA, ca isi mentine punctul de vedere privind introducerea campaniile de presa printre vulnerabilitatile enumerate in Strategia Nationala de Aparare si a dat ca exemplu materialele referitoare la implicarea familiei sale in trafic de armament. (Mediafax)