Culinaria Banatica – demers de promovare a gastronomiei din Banat

0
653

Joi, 18 mai, a avut loc conferinta de presa a lansarii proiectului „Culinaria Banatica”, o initiativa inovatoare dedicata promovarii gastronomiei si a patrimoniului cultural in tinutul  Banatului.

 

Evenimentul a reprezentat o etapa importanta in demararea proiectului, iar subiectele abordate de catre gazdele conferintei (Caius Mersa – coordonatorul proiectului si Corina Macri –  presedinta asociatiei HORETIM) au evidentiat istoria, misiunea, viziunea si obiectivele proiectului „Culinaria Banatica”, scopul principal fiind acela de a promova atat gastronomia traditionala cat si noua bucatarie romaneasca.

 

Proiectul va fi in desfasurare pana la finalul acestui an, dorinta organizatorilor fiind aceea de  a-l duce mai  departe, devenind o constanta a evenimentelor si experientelor gastronomice in Timisoara, iar contextul Capitalei Culturale Europene este momentul perfect.

 

Printr-o serie de evenimente lunare precum micul dejun, pranzul si cina in locatiile din cadrul asociatiei HORETIM, cu implicarea a aproximativ 70-80 de hoteluri si restaurante, cat si prin organizarea de workshop-uri impreuna cu profesori si specialisti in domeniu, proiectul isi doreste educarea si implicarea comunitatii locale pentru a incuraja invatarea si transmiterea culturii gastronomice regionale.

 

            „Trebuie sa apropiem aceste zone: zona profesionala din gastronomie, zona patronala si zona academica – lucrurile astea trebuie sa se intersecteze. Avem colaboratori care vor tine seminarii pe diferite teme interesante si unice,  extrase din facultati de arta culinara si zona de antropologie culinara”.

 

            Unul dintre principalele aspecte evidentiate a fost acela ca Banatul nu are o bucatarie balcanica, ci una central europeana, dorinta initiatorilor proiectului fiind parcurgerea pasilor necesari ca Banatul sa devina Regiune Gastronomica Europeana.

 

Corina Macri, presedintele asociatiei HORETIM a vorbit despre importanta promovarii si  implicarii producatorilor locali; ea a vorbit si despre unicitatea regiunii Banatului, redata de influentele multiculturale pe care diferitele comunitati le-au introdus pe parcursul timpului.

 

            „Aceasta este unicitatea regiunii noastre, tocmai aceasta multiculturalitate pe care o putem aduce la suprafata pentru ca multi am uitat-o si e momentul sa o aducem la suprafata.”

 

Proiectul cultural Culinaria Banatica se adreseaza unui public divers cu o pasiune comuna pentru preparatele culinare, cu un interes deosebit pentru cultura locala si istoria gastronomica si o sete de cunoastere care cuprinde domenii culturale si istorice mai largi. Initiativa este destinata atat locuitorilor din intreaga  regiune a Banatului si din zonele invecinate, precum si persoane cu interese culturale si gastronomice din intreaga tara si din intreaga lume.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here