Cum a schimbat criza piata muncii din Romania. Peste 400.000 de locuri de munca si 100.000 de companii au disparut

0
902

someriDe la inceputul crizei peste 400.000 de salariati si 100.000 de companii au disparut din Romania, iar rata somajului a inregistrat maximul ultimilor opt ani, cu un record istoric in randul tinerilor (23,7 la suta), se arata intr-un studiu prezentat de Blocul National Sindical (BNS).     

Studiul, realizat dupa intervievarea a peste 11.000 de persoane, a urmarit dinamica pietei muncii in ultimii trei ani.

Din datele culese rezulta ca Romania a pierdut, in perioada de criza, peste 400.000 de salariati din randul companiilor care au cel putin 10 angajati si a inregistrat maximul ultimilor opt ani in ceea ce priveste rata somajului (7,4 la suta), cu un maxim istoric in randul tinerilor (23,7 la suta).

Tot in ultimii trei ani, arata aceeasi cercetare, aproximativ 914.000 de persoane au participat la programe de formare profesionala, 46,3 la suta urmand cursuri de calificare/recalificare, iar si 53,7 la suta, pe cele de perfectionare/specializare.

Cursurile de calificare si recalificare sunt accesate in special de persoane care sunt deja ocupate (74 la suta) si care au declarat ca sunt angajate cu contract de munca permanent (95 la suta).

„somerii si persoanele care nu sunt active in campul muncii acceseaza doar intr-o foarte mica masura acest tip de cursuri (11 la suta si respectiv 16 la suta), ceea ce inseamna ca programele sunt slab calibrate in raport cu nevoile acestora. Portretul robot al persoanei care participa la programele de calificare/recalificare este: barbat sau femeie (pondere egala), care traieste la oras, are varsta cuprinsa intre 34-44 de ani, nivel scazut sau mediu de educatie si este persoana deja ocupata”, se arata in studiu.

Cea mai mare frecventa a cursurilor a fost pentru meserii dintre cele mai instabile din punct de vedere al vechimii in munca, respectiv cele de ospatar/bucatar (16,6 la suta), operator si procesare date (11,7 la suta) si agent paza si ordine publica (9,1 la suta).

Referitor la cursurile de perfectionare/specializare, datele arata ca institutiile de stat reprezinta cel mai mare furnizor de participanti, peste jumatate din totalul acestora.

De asemenea, cei mai multi participanti la aceste tipuri de cursuri sunt persoane ocupate (95 la suta), doar unu la suta fiind someri, iar patru la suta, persoane inactive.

De obicei, urmeaza cursuri de perfectionare/specializare orasenii, cu varsta intre 35-44 de ani, cu educatie superioara, loc de munca asigurat (pe perioada nedeterminata) si care s-au specializat in medie 2,21 luni in cel putin un program in ultimii trei ani.

„Cele mai multe cursuri de acest tip au fost urmate in domeniul IT (12,2 la suta din total), in programe de imbunatatire a mangamentului (11,1 la suta) si in domeniul sanatatii (10,8 la suta). Cele mai intalnite ocupatii printre cei 6,15 milioane de salariati: contabil (2,21 la suta din total), confectioneri (2,2 la suta) si personal de paza si ordine publica (2,04 la suta)”, se mai precizeaza in studiu.

Cele mai stabile ocupatii, conform cercetarii BNS, sunt cele de electricieni, montatori si reparatori de linii electrice aeriene si subterane, cu o vechime in 2011 de 151,8 luni (peste 12,5 ani), electromecanici si reparatori de aparate si echipamente electrice, cu 136 de luni, respectiv 11 ani, si infirmiere si ingrijitoare in institutii de ocrotire sociala si sanitars, cu o vechime de 131,7 luni (aproape 11 ani).

Cele mai instabile ocupatii sunt: ospatari si barmani, vechime de 53 de luni (mai putin de cinci ani), agenti in activitatea financiara (53,6 luni), agenti comerciali (62,5 luni) si personal de paza si ordine publica (65,6 lunii), aproape cinci ani si jumatate, potrivit studiului. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here