București, 17 ianuarie 2019: 59% din veniturile anuale ale unui top manager român înseamnă salariul fix, restul de 41% fiind reprezentat de bonusuri anuale, lunare și prime de sărbători. Aceasta este cea mai mare pondere a bonusurilor în cadrul pachetului salarial total, în rândul țărilor din regiune, potrivit unui studiu recent realizat la nivel internațional de comparatorul salarial Paylab, lansat în România de eJobs.
Media la nivelul regiunii este cu aproape 10% mai mică, cea mai mare parte a top managerilor raportând prime și bonusuri care însumează aproximativ 33% din totalul câștigurilor anuale. Polonia este țara cu cea mai mare pondere a salariului fix în cadrul veniturilor totale pe care le încasează un top manager, respectiv 79%. De altfel, Polonia este și singura țară din raportul Paylab în care top managerii nu primesc bonusuri de sărbători, singurele prime fiind cele lunare sau de la finalul anului, stabilite în funcție de performanțele obținute. La un nivel apropiat de Polonia se află Slovenia, Croația, Letonia, Serbia, Lituania și Estonia, în fiecare din aceste țări partea cea mai consistentă a veniturilor anuale încasate de top manageri fiind reprezentată de salariul fix, în procente care variază de la 70% (în cazul Estoniei și Lituaniei) până la 76% (Slovenia).
”Acest mix între salariul fix și bonusurile variabile vine ca rezultat al intrării masive a multinaționalelor pe piața din România, în ultimii 20 de ani. Odată cu ele, au venit și politicile de remunerare care, în special pentru manageri, implică stimularea performanței prin bonusuri specifice. De multe ori, top managerii sunt mai atenți la negocierea acestui pachet, de bonusuri variabile, decât la negocierea salariului fix”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Salariul fix crește însă, ca procent din total, pe măsură ce scade nivelul de responsabilitate a managerilor, cei de pe palierele inferioare având un pachet anual în care bonusurile sunt marginale, comparativ cu venitul fix. ”Dar chiar și la acest capitol, se pare că middle managerii români și-au obișnuit angajatorii să pluseze când vine vorba de bonusuri. Astfel, România este țara în care middle și low managerii au cea mai mică pondere din regiune a salariului fix din veniturile totale anuale, respectiv 71%. Restul de 29% este reprezentat de prime și bonusuri”, adaugă Bogdan Badea.
De cealaltă parte se află Slovenia, țară în care veniturile unui middle manager vin preponderent din salariul fix (83%), fiind urmată de Croația (81%) și Ungaria (80%). La un nivel mai apropiat de România se află Serbia (73%), Bulgaria și Cehia (ambele cu 75%), arată cercetarea Paylab.
Potrivit eJobs.ro, numărul de locuri de muncă pentru poziţii de management a crescut în 2018 cu aproximativ 10% faţă de anul trecut, companiile ieșind în piaţă cu peste 9.000 de astfel de locuri de muncă. Cele mai multe dintre acestea s-au adresat candidaţilor cu experienţă în vânzări (2.016 locuri de muncă), în logistică (1.166 de locuri de muncă) sau în banking (713 locuri de muncă). Topul domeniilor pentru care a fost cea mai mare căutare de manageri în 2018 continuă cu alimentaţie şi HoReCa, marketing, achiziţii, construcţii, financiar/contabilitate, inginerie şi IT.
În ceea ce priveşte salariile oferite în funcţie de regiunea geografică, cel mai bine plătiţi rămân managerii din Bucureşti şi Ilfov. Media salarială pentru acest nivel profesional este de 7.662 de lei pe lună, potrivit Paylab.ro, comparatorul salarial lansat de eJobs. Regiunea de Nord-Vest a ţării este a doua cea mai atrăgătoare zonă pentru manageri, din punctul de vedere al veniturilor, media salarială fiind, aici, de 6.281 de lei, net.
***
Despre eJobs
Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare lansată în România. eJobs România aparține companiei Ringier Romania, parte din Ringier AG, compania internațională de media localizată în Zurich, Elveția. eJobs.ro le oferă clienților săi cea mai relevantă bază de date de candidați, pe care o pune la dispoziție prin metode eficiente, utilizând canale de media personale și cunoștințe avansate de Performance Marketing și campanii de Employer Branding, precum și tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. eJobs.ro are un număr de peste 3,9 milioane de CV-uri, mai mult de 2 milioane de utilizatori unici lunari, 7.000 de CV-uri actualizate zilnic și o bază de emailing de peste 1,3 milioane de potențiali candidați, precum și o bază de fani de 290.000 pe Facebook.