Evoluția tehnologică și digitalizarea a dus numeroase beneficii pentru oricare afacere, ajutând-o să își îmbunătățească într-un mod semnificativ tipul de execuție al task-urilor, dar și calitatea serviciilor prestate.
Dincolo de beneficiile pe care tehnologia le oferă, ar trebui să menționăm și riscurile la care companiile se supun în cazul digitalizării. Cel mai mare risc este legat de atacurile cibernetice, respectiv compromiterea informațiilor și a sistemelor cu programe de tip malware, create de hackeri pentru a sustrage date din companie pentru a obține foloase necuvenite.
Cum astfel de evenimente sunt tot mai des întâlnite, este foarte important să ai alături servicii profesionale oferite de companii de IT, pentru a minimiza riscurile și de a-ți proteja toate datele și informațiile.
Tipuri de atacuri prin care hackerii intră în sistemele unei companii
Nu este suficient să apelezi la serviciile unei companii de IT pentru business, ci trebuie să și cunoști modul prin care hackerii încearcă să intre în sistemele companiei și să obțină date confidențiale, de care să se folosească pentru a obține foloase necuvenite.
Cele mai comune atacuri executate de hackeri este:
Atacuri de tipul ransomware
În ultimii ani, aceste atacuri au devenit extrem de frecvente, iar tot mai multe companii se plâng de faptul că dispozitivele interne pe care angajații le folosesc au fost atacate cu un astfel de program.
Atacurile de tip ransomware poate surveni prin accesarea unor site-uri fantomă, prin descărcarea unui conținut neverificat sau prin deschiderea unor mail-uri provenite de la persoane sau surse indoielnice. Odată intrat în sistem, acest malware va începe criptarea graduală a tuturor datelor din unitatea de stocare, iar când operațiunea este finalizată, pe ecran va apărea un mesaj că respectivul computer a fost blocat și este necesară plata unei sume de bani pentru deblocare.
Atacuri Trojan
Atacurile de tipul cal troian sunt unele dintre cele mai periculoase forme de malware, dat fiind că hackerul dobândește total controlul unității infectate și poate trimite mesaje în numele utilizatorului. Și caii troieni pot fi descărcați de pe site-urile fantomă sau atașați într-un email.
Scamming
Pe cât este de simplu de pus în practică, pe atât de periculos este! În acest caz, hackerul va crea o adresă de mail care se aseamănă cu cea a autorităților și va solicita diverse date personale, sub diferite pretexte.
Cum te protejezi de hackeri?
Cunoașterea celor mai frecvente atacuri cibernetice este un prim pas, pentru a știi cum să te protejezi. Astfel, cel mai indicat este să apelezi la o companie care oferă soluții IT pentru firme, care să îți propună următoarele soluții:
- Instalarea unor soluții anti-malware eficiente;
- Instalarea de firewall-uri și module pentru servere;
- Ajutor în alegerea de parole sigure;
- Instruirea angajaților cu privire la potențialele breșe de securitate;
- Implementarea unei rețele private de conectare (VPN).