Cum poate o vaca de lapte sa ii ofere unui fermier 657 de RON in plus?

0
804

Fermierii ce detin vaci de lapte pot obtine un venit suplimentar anual de 657 RON pe cap de vita. Conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Balotesti (ICDCB Balotesti), prin utilizarea dolomitei amorfe ca sursa de calciu si magneziu, in alimentatia bovinelor, cantitatea de lapte produsa de vaci a crescut cu 1,5 litri

in plus pe cap de vita furajata. in conditiile in care, in medie, pretul litrului de lapte ce pleaca de la producatori spre procesatori este de 1,2 RON/L reiese ca, intr-un an de zile, un fermier poate obtine, in plus, 657 de RON pentru fiecare cap de vita de lapte pe care o detine, echivalentul productiei suplimentare de lapte pe care o obtine in plus si care ajunge astfel la 548 de litri pe cap de vaca de lapte.
„Daca luam exemplul unei ferme cu un efectiv de 600 de vite din care 300 sunt mulse si care furnizeaza circa 6.000 de litri de lapte pe zi, efectele dolomitei amorfe ar duce la cresterea volumului de lapte obtinut zilnic cu 7,5 la suta, pana la aproximativ 6.450 de litri. Doar aceasta diferenta cantitativa de lapte ofera un venit suplimentar zilnic de 540 RON iar daca volumul de lapte produs se mentine constant pe perioada unui an, venitul suplimentar al fermei ajunge la 197.100 RON (aproximativ 46.000 EURO), explica Moise Fluieras administrator la Exploatarea Miniera Harghita, companie ce detine singurul zacamant de dolomita amorfa din Europa.
Dolomita amorfa este comercializata sub denumirea DEL-CA-MAG iar efectele benefice pe care le are asupra bovinelor nu se opresc doar la cresterea cantitatii de lapte. „Un alt efect constatat in urma studiului comparativ efectuat este acela al cresterii continutului de grasime in lapte cu 0,5%” explica doctor chimist Maria Serdaru, cercetator stiintific in cadrul ICDCB.
„Pentru crescatorii de vaci de lapte acest aspect este unul extrem de important deorece influenteaza pretul cu care o ferma vinde laptele la procesator, laptele mai gras fiind si mai scump. Fermierii trebuie sa tina cont de faptul ca, la receptia calitativa a laptelui, acesta este supus testelor iar laptele cu un continut de grasime sub 3.2% este susceptibil de falsificare. Cu cat laptele este mai gras cu atat fermierul poate obtine un pret mai bun” declara Moise Fluieras.
O confirmare in acest sens vine din partea lui Manea Gabriel, detinatorul unei ferme de 55 de vaci de lapte in Satu Mare, care a utilizat DEL-CA-MAG, in hrana animalelor. Dupa cum declara acesta, in urma efectelor benefice ale dolomitei amorfe a obtinut o crestere cu 7 bani la pretul de livrare a laptelui, de la 1,38 RON/L la 1,45 RON/L, ca bonus de calitate superioara.
Din punctul de vedere al costurilor suplimentarii hranei vacilor de lapte cu DEL-CA-MAG, consumul specific zilnic previzionat este de 176 grame de dolomita pe cap de vita furajata. La un pret de 1 RON/kg, rezulta un cost unitar anual pe cap de vita de lapte de 65 RON.
Aplicand acest cost la exemplul de mai sus, ferma ar investi suplimentar pentru cele 600 de capete aproximativ 9.000 de EURO/an.   
Studiul efectuat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Balotesti (ICDCB Balotesti), s-a desfasurat pe o perioada de 11 luni si a fost efectuat pe doua loturi egale de vaci, a cate 25 capete/lot.

Alte informatii

Cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare, in primul semestru al anului 2011, a fost de 438.433 tone. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, productia de lapte de consum din primul semestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010 a crescut cu 1.616 tone (+1,4%) pana la 113.669 tone.

Despre dolomita amorfa
Romania detine singurul depozit de dolomita amorfa din Europa, situat in zona Delnita-Harghita. Particularitatea deosebita a dolomitei de la Delnita este aceea ca, spre deosebire de cea cristalina, aceasta are o legatura mult mai slaba intre ionii de calciu si magneziu. Acest lucru  favorizeaza descompunerea si asimilarea mult mai rapida in sucul gastric al animalelor.
Din datele geologice rezulta ca un astfel de zacamant este unic in Europa. Pana in prezent, in lume, nu au fost raportate astfel de zacaminte de dolomita amorfa.

Despre DEL-CA-MAG
DEL-CA-MAG este denumirea sub care este comercializata dolomita amorfa de la Delnita de catre Exploatarea Miniera Harghita.

Despre Exploatarea Miniera Harghita (EMH)

Exploatarea Miniera Harghita (EMH) are sediul in municipiul Miercurea-Ciuc si are ca obiectiv exploatarea si prepararea zacamintelor de dolomita Voslobeni,  Delnita si zacamintelor de andezit de la Sancraieni, fiind unicul producator de filer calcar dolomitic din Romania. De asemenea, societatea este principalul producator de dolomita macinata folosita la  fabricarea ingrasamintelor chimice (nitrocalcar). EMH produce agregate de cariera (piatra sparta) si cribluri de diferite sorturi.

George Albu PR Consultant

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here