Cum sa ne ferim de caldura

0
705
fantana-aerteziana

fantana-aertezianaMinisterul Sanatatii (MS) recomanda populatiei ca in aceasta perioada cu temperaturi extreme sa evite expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00, sa consume lichide, fructe, legume, sa evite consumul de alcoolul si de cafeaua si sa respecte sfaturile medicilor.

 

Meteorologii au anuntat pentru urmatoarele doua zilele temperaturi care pot ajunge in unele zone pana la 35 de grade Celsius.

In aceste conditii, specialistii recomanda populatiei ca in perioadele de canicula sa consume zilnic intre 1,5 si 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete, respectiv un pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute, arata Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de joi.

De asemenea, medicii recomanda ca in fiecare zi sa fie consumate cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.

„Este bine de stiut ca o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa”, a precizat sursa citata.

In zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.

„Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice”, a precizat sursa citata.

Totodata, medicii mai spun ca pe parcursul unei zile ar fi recomandat sa fie facute cateva dusuri caldute, lasand apa pe piele. Aparatul de aer conditionat trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu cinci grade mai mica decat temperatura ambientala.

In cazul persoanelor care trebuie sa stea in soare la orele amiezii, medicii le recomanda sa poarte palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

„Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita. Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate”, mai arata Ministerul Sanatatii.

O atentie deosebita trebuie acordata sugarilor si copiilor mici, sustin medicii. Astfel ei trebuie feriti de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer. De asemenea alimentatia nu trebuie modificata in aceasta perioada, iar sugarii vor fi alaptati ori de cate ori solicita acest lucru, precizeaza sursa citata.

Totodata, copiii nu vor fi scosi din casa decat atunci cand este nevoie si obligatoriu cu capul acoperit, iar imbracamintea acestora trebuie sa fie lejera, din materiale textile vegetale comode. Acestia trebuie sa bea apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit si sa manance fructe proaspete si foarte bine spalate.

De asemenea, specialistii mai recomanda ca mamele care alapteaza sa se hidrateze corespunzator cu apa plata, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa, fara adaos de conservanti. „Se va evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mentina o igiena riguroasa a sanului si evident igiena generala, la cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei acestia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutica”, mai scriu reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Copiii care vor pleca in tabara trebuie sa beneficieze de conditii corespunzatoare de cazare, iar alimentatia acestora sa respecte normele de igiena. De asemenea, cei care ii insotesc vor avea grija ca acestia sa fie hidratati corespunzator, sa nu se joace in soare la orele caniculare, sa aiba capul acoperit, iar acolo unde exista bazine, copiii sa fie supravegheati pe toata durata scaldatului.

Medicii atrag atentia ca o alta categorie vulnerabila la temperaturile ridicate este cea a persoanelor varstnice si cu afectiuni cronice. Acestia trebuie sa aiba in casa o temperatura corespunzatoare, sa consume apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaos de conservanti, iar alimentatia lor sa fie predominat din legume si fructe proaspete, evitand consumul de alimente usor perisabile.

De asemenea, ei trebuie sa ramana in casa pe perioada caniculei, iar daca trebuie sa iasa din locuinta, sa foloseasca imbracaminte adecvata si sa aiba capul acoperit. Persoanele care sufera de anumite afectiuni trebuie sa continue tratamentul conform indicatiilor primite de la medici.

„Este foarte util ca, in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente, mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate trei-patru dusuri pe zi”, se mai arata in comunicatul Ministerului Sanatatii. (Mediafax)
Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here