Cum vor ajuta Statele Unite la rezolvarea crizei datoriilor din UE? Obama: Washingtonul este interesat de reusita economica a batranului continent

0
710
obama-america-presedinte

obama-america-presedinteStatele Unite sunt „dispuse sa isi joace rolul pentru a ajuta” Uniunea Europeana sa faca fata crizei datoriilor, a afirmat luni presedintele Barack Obama dupa o intalnire cu liderii UE, remarcand ca Washingtonul este „interesat de reusita” economica a batranului continent.

Rezolvarea crizei actuale „este extrem de importanta pentru economia noastra. Daca Europa se contracta, daca Europa are dificultati va fi mult mai dificil pentru noi sa cream locuri de munca aici”, a adaugat Obama alaturi de presedintele UE, Herman Van Rompuy, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

„Le-am facut cunoscut faptul ca Statele Unite sunt gata sa isi joace rolul pentru a ajuta (UE) sa isi rezolve aceasta problema”, a spus Obama. Presedintele nu a dat detalii cu privire la felul in care Washingtonul ar putea ajuta Europa. O astfel de formulare este noua pentru Obama, Casa Alba sustinand pana luni inclusiv, ca Uniunea Europeana este in masura sa depaseasca criza prin propriile mijloace. „Suntem (…) interesati de succesul lor si vom continua sa lucram impreuna in mod constructiv la rezolvarea acestei probleme intr-un viitor apropiat”, a continuat Obama. Intr-un comunicat comun lansat dupa acesta intalnire de la Casa Alba care a durat putin peste doua ore, Statele Unite au salutat masurile luate anterior de UE in lupta contra crizei datoriilor.

La randul sau UE a facut cunoscut faptul ca asteapta de la Statele Unite sa ia masuri pentru reducerea deficitului bugetar, conform textului publicat dupa discutiile intre Obama, Van Rompuy si Barroso. „Statele Unite saluta actiunile si determinarea UE privind luarea tuturor masurilor necesare pentru a asigura stabilitatea financiara a zonei euro si rezolvarea crizei”, au indicat cele doua parti. „Suntem angajati in continuare in efortul de a revigora cresterea economica, de a crea locuri de munca si de a asigura stabilitatea financiara. Vom face acestea prin luarea de masuri care raspund la nelinistile pe termen scurt cu privire la cresterea economica si slabiciunile bugetare si financiare, in acelasi timp intarind fundamentele unei cresteri financiare durabile”, au declarat liderii americani si europeni. In timp ce Statele Unite nu au cazut de acord asupra unui plan de reducere a datoriilor din cauza diviziunilor dintre republicani si democrati in Congres, textul subliniaza ca „UE asteapta actiunile Statelor Unite in directia unei consolidari bugetare pe termen mediu”.

Cele doua puteri economice se declara pregatite „sa colaboreze cu tarile in curs de dezvoltare pentru punerea in practica a unei politici de sustinere a unei cresteri mondiale durabile si echilibrate”. Inainte de inceputul intalnirii, purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, Jay Carney, a facut apel la Uniunea Europeana, in special la noile guverne din Italia, Grecia si Spania sa actioneze „imediat cu forta si determinare” in vederea rezolvarii crizei. Washingtonul se teme de consecintele turbulentelor europene asupra propriei economii, mai ales ca OECD a prevenit luni ca zona euro pare sa fi intrat intr-o „recesiune moderata” si a revizuit in scadere previziunile pentru cresterea economica a UE cat si a Statelor Unite. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here