C&W Echinox: Interesul pentru portofoliile de retail a dinamizat piata tranzactiilor de investitii

0
1470

Piata tranzactiilor de investitii din Romania a crescut cu 43% in prima jumatate a acestui an, atingand o valoare de aproximativ 530 de milioane de euro, fiind impulsionata in special de tranzactiile cu portofolii de retail, potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, in primele sase luni au fost consemnate nu mai putin de sase tranzactii care au implicat portofolii de spatii comerciale, amintind aici participatia de 50% achizitionata de grupul Atterbury din patru centre comerciale Iulius Mall, achizitiile grupului Mitiska (50% dintr-un portofoliu de opt parcuri comerciale, respectiv un portofoliu format din alte 11 parcuri comerciale), vanzarea ultimelor patru spatii in care mai functionau hipermarketuri Real, vanzarea spatiilor Praktiker din Ploiesti si Constanta, respectiv vanzarea spatiilor XXL Megadiscount din Sibiu si Galati.

Aceste tranzactii au venit pe fondul unei evolutii pozitive a economiei, in general, si a consumului, in particular, in conditiile in care PIB-ul Romaniei a inregistrat in primele sase luni ale anului o crestere record la nivelul Uniunii Europene de 5,8%, in timp ce comertul cu amanuntul a avansat cu 7,3%, dupa un an 2016 cu o evolutie spectaculoasa in care a fost consemnat un plus de 13,5%.

Piata din Bucuresti a atras doar 24% din volumul total de investitii, in Capitala fiind tranzactionate in special cladiri de birouri, precum Green Court C, Polona Business Center, ART Business Center 7 sau Cascade Offices.

In afara Bucurestiului, pe langa proprietatile de retail au fost tranzactionate spatii logistice si industriale in preajma oraselor Sibiu si Pitesti.

Tim Wilkinson MRICS, Partner, Capital Markets: “Exista o evidenta schimbare pozitiva cu privire la interesul investitorilor fata de activele imobiliare, in special de la inceputul anului 2017. Acest fapt va aduce o lichiditate suplimentara in piata, dar nu va avea un impact asupra randamentelor pe termen scurt, in conditiile in care investitorii sunt in continuare foarte atenti in procesul de selectie a activelor tinta.”

Printre jucatorii noi intrati in piata locala in prima jumatate a acestui an pot fi mentionati sud-africanii de la Atterbury, al patrulea grup din Africa de Sud care intra pe piata imobiliara din Romania, si Hili Properties, grup care si-a facut intrarea prin achizitia cladirii ART Business Center 7 din nordul Capitalei.

-SFARSIT-

Despre Cushman & Wakefield Echinox

Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield in Romania, detinut si operat independent. Echipa de peste 50 de profesionisti si colaboratori ofera o gama completa de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor si chiriasilor pe toate segmentele pietei imobiliare, inclusiv pe piata rezidentiala. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul companiei cwechinox.com

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali in domeniul serviciilor imobiliare comerciale, ajutandu-si clientii sa transforme modul in care oamenii lucreaza, cumpara si traiesc. Cei 43.000 de angajati ai companiei din mai mult de 60 de tari furnizeaza perspective locale si globale, reusind sa creeze o valoare semnificativa pentru proprietarii si investitorii din intreaga lume. Cushman & Wakefield se pozitioneaza printre cele mai mari firme care ofera servicii imobiliare, avand venituri de 5 miliarde de dolari in cadrul serviciilor principale ale companiei: inchirieri, gestionarea activelor, piete de capital, administrarea proprietatilor (numit C&W Services), servicii globale de administrare, gestionarea investitiilor (numit DTZ Investors), servicii de proiect si de dezvoltare, reprezentarea chiriasilor, evaluare si consultanta. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here