Dan Matei Agathon: Mediul de afaceri, sufocat de controale si controlori

0
708
dosare_mana

dosare_manaOricat de mult ne-am dori un mediu de afaceri perfect si functional, e clar ca el nu poate fi obtinut pe calea celor peste 80 de controlori care pot, oricand, sa deschida usa intreprinzatorului si sa-l ia la rost, cu sau fara temei. Or exact aceasta cifra incredibila,

de peste 80 de persoane cu atributii de control, pot descinde peste omul de afaceri roman potrivit unui studiu Golden Mind & Spirit (il puteti gasi integral pe http://www.goldennews.ro/). Dincolo de arbitrariul unor controale, hai sa calculam timpul si nervii irositi in acest fel. Nu asa poate sa creasca mediul privat si nu asa se mentine vie si puternica o economie!
Am propus, de aceea, un Birou Unic de Control, care sa cuprinda toate institutiile cu atributii de control asupra activitatilor companiilor si care sa se ocupe si de autorizare, dar si de supraveghere, fara ca intreprinzatorii sa fie presati prin vizite inopinate si nejustificate. Un astfel de organism ar asigura, pe de-o parte, si ordinea din firme, dar si – pe de alta parte –  linistea intreprinzatorilor corecti, care ar putea fi astfel vizitati doar o data pe an in vederea respectarii legislatiei, procedurilor si reglementarilor in vigoare.
Problema e mai serioasa decat pare la prima vedere, pentru ca, tot din calculele Golden Mind&Spirit, reiese ca orice om de afaceri din Romania care vrea sa respecte intreaga legislatie pierde 65% din timpul sau cu vizitele inopinate ale institutiilor de control. La care se adauga 20% din acelasi timp pentru plata taxelor, impozitelor sau indeplinirea obligatiilor administrative. Ar mai ramane 10-15% din timp pentru concentrarea atat de necesara dezvoltarii si consolidarii afacerii. Pe partea financiara a costurilor cu posibilele controale, calculele respective arata ca – tot in functie de complexitatea afacerii astfel supravegheate – intreprinzatorul poate fi nevoit sa cheltuiasca intre 25% si 40% din capitalul disponibil pentru a satisface toate pretentiile controlorilor.
Daca cineva crede ca in felul acesta o sa avem o economie serioasa si competitiva, se inseala. Iar situatia aceasta neverosimila este generalizata. Puteti intreba orice om de afaceri si veti vedea ca cel mai tare il streseaza controalele si cozile la ghisee, nu dezvoltarea afacerii, care macar il motiveaza si il mentine entuziast. Adica in loc sa produca, mediul privat romanesc se lupta sa supravietuiasca prin jungla birocratica si de control a statului.
Trebuie sa schimbam aceasta mentalitate si sa evoluam. Altfel tot bugetul tarii va avea de suferit si, odata cu el, noi toti.
(articol preluat din revista Business Adviser nr. 64)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here