DANEMARCA NE INTINDE O MANA

0
846

Se va face un studiu epidemiologic care sa analizeze modul in care s-au contaminat gospodariile populatiei, pentru a gasi cele mai bune solutii de prevenire a patrunderii virusului in efectivele sanatoase de porci.

Pe 7 august, a avut loc la sediul institutiei, o intalnire intre conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) cu dr. Sten Mortensen, Directorul Administratiei Veterinare si Alimentare, din cadrul Ministerului Mediului si Alimentatiei din Danemarca.

Specialistul danez a fost invitat de catre presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, in urma discutiilor despre evolutia pestei porcine africane in Europa, purtate cu prilejul intalnirii sefilor servicilor veterinare care a avut loc la Bruxelles, in intervalul 10 – 11 iulie.

Dr. Sten Mortensen este un reputat epidemiolog si in calitate de sef al Departamentului de Sanatate Animala, a gestionat controlul si eradicarea focarelor de boli ale animalelor, care au afectat Danemarca incepand cu anul 2002.

In urma discutiilor s-a hotarat realizarea, in colaborare, a unui studiu epidemiologic care sa analizeze modul in care s-au contaminat gospodariile populatiei, pentru a gasi cele mai bune solutii de prevenire a patrunderii virusului in efectivele sanatoase de porci.

De la aparitia primului focar de pesta porcina africana in tara noastra, specialistii ANSVSA sunt in permanent contact si se consulta cu epidemiologi europeni, cu experienta in controlul si eradicarea acestei boli.

Experti ai Comisiei Europene au fost prezenti, la inceputul lunii iulie, la Tulcea pentru a evalua situatia si a sprijini autoritatile romane in gestionarea focarelor de boala.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire. Pentru oameni, acest virus are, insa, impact la nivel economic si social.

Nu se ard culturile agricole
Totodata, ministrul Daea a facut o serie de precizari legate de combaterea pestei porcine africane, aratand ca ordinul MADR emis recent nu vizeaza sub nicio forma distrugerea sau arderea culturilor agricole.

“Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane nu vizeaza sub nicio forma distrugerea sau arderea culturilor agricole, se refera doar la zonele unde aparut un focar de pesta porcina africana la porcul mistret, dar numai in cazul in care acesta este gasit in cultura. Este un ordin cu caracter intern pentru a pregati specialistii sa abordeze aceasta tema impreuna cu fermierii, in conformitate cu ceea ce s-a decis la Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta. Deci, daca se gaseste in cultura un mistret mort ca urmare a contaminarii cu PPA, atunci zona respectiva se incercuieste si nu se atinge de ea. Pleaca cultura de acolo, dar ocoleste locul respectiv care se trateaza. Mai sunt oameni care vad porumbul culcat acolo si zic lasa sa iau porumbul asta culcat acasa, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, daca a fost gasit. Acesta se dezinfecteaza pur si simplu. In momentul de fata nu avem nicio astfel de situatie. Nu exista la aceasta data vreun caz in Romania. Ordinul suna foarte clar: in conditiile in care se gaseste un mistret mort la locul respectiv, se trateaza locul respectiv. Daca il gasim in padure nu taiem copacii si nu dam foc la padure. Pai ce facem, ardem tara? Raman consternat de informatiile din presa care pot face rau tarii prin interpretare alarmanta si neconforma cu ordinul dat”, a declarat public, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here