Oamenii pot descoperi cu ajutorul mirosului cand sistemul imunitar „este in priza”, in mai putin de cateva ore de la expunerea la o bacterie, au descoperit cercetatorii dupa indelungi analize.
Avem capacitatea de a mirosi daca o persoana este bolnava, sunt de parere specialistii suedezi de la Institutul Karolinska, citati de dailymail.co.uk.
Mai exact, putem detecta cu ajutorul mirosului cand sistemul imunitar al altei persoane este foarte activ. Exista dovezi stiintifice potrivit carora bolile ar avea mirosuri specifice, explica specialistii. De pilda, scrofuloza, o infectie a nodulilor limfatici, miroase ca berea statuta, in timp ce diabetul se poate detecta prin mirosul asemanator acetonei, potrivit ziare.com.
La studiu au participat opt persoane sanatoase. Unora li s-a injectat o toxina (lipopolizaharide – LPS) care genereaza un raspuns imun, iar ceilalti au primit o solutie salina. Apoi, voluntarii au purtat tricouri stranse pe corp, care au absorbit transpiratia in urmatoarele patru ore. Probele au fost mirosite de 40 de voluntari.
Acestia au declarat ca mirosurile tricourilor cu LPS erau mai puternice si mai neplacute in comparatie cu celelalte probe. In cazul injectiilor cu lipopolizaharide, s-a generat un raspuns imun manifestat prin cresterea nivelului citokinelor, molecule ale sistemului imunitar. Cu cat raspunsul imunitar era mai puternic, cu atat era mai neplacut mirosul transpiratiei.