Declarație de presă UNSAR

0
1034

București, 11 august 2022 UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – a luat notă cu îngrijorare și stupefacție de noile interpretări tendențioase referitoare la piața asigurărilor, făcute de aceeași asociație care nu are competențe în zona de asigurări.

În acest context geopolitic, economic și social complex, în care prioritățile ar trebui să fie cu totul altele, materialul amestecă în mod tendențios informații din diferite surse și trage concluzii în mod evident false.

Evidențiemmai jos, cu titlu de exemplu, câteva aspecte relevanteîn acest sens:

  • Încă din titlu se vorbește despre profitabilitatea industriei de asigurări din România. Înaceastăpiață, asigurările obligatorii RCA, care au o pondere importantăla nivel de prime brute subscrise, generează pierderi constante companiilor de asigurări de peste 10 ani – fapt ce reiese clar din Rapoartele ASF. Reamintim, și pe această cale, faptul că industria de asigurări din România a plătitîn fiecare zi calendaristică a anului trecut despăgubiri de circa 3,7 milioane EUR, din care aproape 2 milioane EUR doar pentru daunele RCA, aproape dublu față de 2016.
  • Principalacheltuială a companiilor de asigurări RCA este, a fost șiva fi cea cu daunele, în vederea onorăriiobligațiilor asumate față de clienți. Materialul transmis mass-media confundă o serie de termeni tehnici, ceea ce conduce la concluzii eronate. Acești termeni tehnici sunt foarte diferiți din punct de vedere statistic și Astfel, termenul “mediană” este confundat cu cel de “medie”, ceea ce denatureazăanalizași, deci, relevanța tuturor informațiilor prezentate.
  • Reamintim faptul că unul dintre principalii indicatori oficiali ai industriei, publicați de către ASF, precum ratacombinată, s-a ridicat anul trecut la 121%, încreșterefață de cea înregistratăîn 2020, respectiv 110%. Acest lucru înseamnăcă, pentru fiecare 100 de lei încasațiîn 2021, asigurătoriiau fost nevoițisăplătească suplimentar 21 de lei. Situațiapersistășiîn primul trimestru al acestui an, când acest indicator a înregistratîn continuare o valoare supraunitară, respectiv 106%, chiar dacă se vede o îmbunătățire.
  • Raportându-ne strict la RCA, ratacombinatăîn acest prim trimestru la nivelul pieței a continuat să fie supraunitară, respectiv 112%. Conform ASF, doar 3 din cele 7 societăți autorizate de ASF să practice acest tip de asigurări au înregistratrate combinate ale daunei subunitare (deci sub 100%).
  • În ceea ce privește cheltuielile de achizițieși administrare pe RCA: rata acestora (care este inclusăîn calcului ratei combinate) s-a ridicat în primul trimestru din 2022 lacirca 37%, înscădere cu 8 p.p.față de 2021. Desigur, datele legate de piațaasigurărilor din România aferente anilor trecuți cuprindeau șicota de piață a City Insurance (circa 45% din totalul primelor brute subscrise), companie aflată acum în Cum modelul de business al acestei companii s-a dovedit a fi nesustenabil, și datele financiare raportate de societate ar fi putut săinfluențeze semnificativ cifrele pieței.
  • Rata cheltuielilor unui asigurător este calculatăca raport între cheltuielile acestuia (inclusiv taxe, impozite plătitela bugetul de stat, cheltuieli de achizițieși administrare, contribuțiila diverse fonduri etc.) și primele câștigate (veniturile efective din vânzarea de asigurări). Așadar, cu cât veniturile din vânzareapolițelor de asigurare suntmaimari, cu atâtrata cheltuielilor va fi maimică. Acest lucru nu reprezintă, așadar, un indicator aleficienței cu care funcționează industria românească de asigurări, ci doar o consecință a unei realități matematice și a gradului relativ limitat de penetrare a asigurărilorînRomânia se aflăîn primele 10 țări din Europa în ceea ce priveștepopulația, dar se află doar pe locul 23 când vorbim de primele subscrise pentru asigurări generale. A comparaRomânia cu Luxemburg, o țară care are o piață a asigurărilor de 10 ori maimaredecâtțaranoastrăși o populație de circa 30 de ori maimică este hilar din multe puncte de vedere.
  • Ținândcont de datele furnizate de ASF, petițiileșiinformările de neconformitate unice ce vizau piațaasigurărilor din România, depuse de cliențila ASF, au reprezentat doar 2,56% din numărul total al dosarelor de daună avizate în anul 2021 și doar 0,26% din contractele de asigurare în vigoare ladata de 31.12.2021. Din numărul total de petițiișiinformări de neconformitate unice, respectiv 43.143, au fost soluționate favorabil 25.795 (59,79%) șisoluționate nefavorabil / constatate caneîntemeiat formulate un număr de 17.348 (40,21%). În 2021, 95,42% din numărul total alpetițiilor pentru piațaasigurărilor-reasigurărilor (41.167 de petițiișiinformări de neconformitate unice) au fost înregistrate pentru clasaasigurărilor de răspunderecivilă auto, unde CITY Insurance a jucat un rol determinant.

Înîncheiere, reiterăm faptul că domeniul asigurărilor este unul complex și deloc ușor de înțeles de către persoane specializate în alte domenii, motiv pentru care recomandămca folosirea indicatorilor tehnici specifici să fie făcută doar după un studiu atent, maiales atunci când se lanseazăafirmațiiînspațiul public.

 

 

***

 

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR– Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here