Deficitul bugetar reprezinta 1% din PIB, la sapte luni

0
1041

Executia bugetului general consolidat aferenta primelor sapte luni indica un deficit reprezentand 0,96% din PIB (6,02 miliarde de lei) rezultat din venituri in urcare cu 5,2% si cheltuieli mai mari cu 4,1% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

La finele lunii iunie, deficitul bugetar s-a plasat la 1,06% din PIB. Romania s-a angajat in fata FMI sa se incadreze in acest an intr-un deficit bugetar pe cash de 2,1% din PIB, informeaza Mediafax.

Comparativ cu primele sapte luni din 2012, deficitul bugetar a scazut cu 950 milioane de lei, respectiv de la 1,19% din PIB.

Veniturile au urcat in intervalul ianuarie-iulie cu 5,2%, la 116,1 miliarde de lei, si reprezinta 18,5% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

incasarile din impozitul pe profit au avansat cu 2,1% fata de perioada similara din 2012, evolutie sustinuta de cresterea sumei colectate de la companii cu 5,9%.

La capitolul impozit pe venit, suma colectata a fost mai mare cu 8,7% datorita majorarii veniturilor salariale, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.

in acelasi timp, veniturile din TVA au crescut cu 4,9%, iar cele din accize cu 2,4%. incasarile mai mari din accize au fost determinate de cresterea taxei la motorina, bere si tigarete, precum si de influenta cursului deschimb luat in calcul la plata accizelor.

Cresteri semnificative au fost inregistrate la incasarile din dividende (+ 290 milioane de lei) si la taxa pe utilizarea bunurilor (+2 miliarde de lei), in principal ca urmare a incasarii taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio.

Cresterea salariilor in sectorul bugetar a contribuit la suplimenatarea venturilor din asigurari sociale cu 4,4%. incasarile din contributiile de asigurari au fost afectate de obligatia de restituire a contributiilor de asigurari sociale de sanatate catre pensionari, dar si de cresterea in anul 2013 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contributii aferenta fondurilor de pensii administrate privat de la 3,5% la 4%.

La nivelul administratiilor locale au fost inregistrate, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate (+9,5 %) si la venituri nefiscale (+8,2%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au continuat evolutia ascendenta, fiind cu 26,9% mai mari fata de cele din luna precedenta. La sapte luni, insa, nivelul este similar cu cel din aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general au crescut cu 4,1% fata de primele sapte luni din 2012 si au ajuns la 122,15 miliarde de lei (19,5% din PIB).

Ministerul Finantelor mentioneaza ca au fost inregistrate cresteri la cheltuielile de personal (+16,4%), ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a platii obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au urcat cu 7,4%, influentate de accelerarea procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si de platile operate din fondul national de sanatate.

In schimb, cheltuielile pentru investitii au scazut cu peste 10%, la 14,9 miliarde lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here