Delfinii sunt atat de inteligenti incat oamenii de stiinta au propus un proiect de lege pentru aceste mamifere

0
810
delfini-mamnifere-maritime

delfini-mamnifere-maritimeO coalitie formata din oameni de stiinta, filozofi si organizatii pentru protectia animalelor a propus o declaratie a drepturilor delfinilor pe care spera sa o transforme candva in lege. Aceasta lege ar opri detinerea acestor mamifere in gradini zoologice sau delfinarii si ar interzice pescuirea lor.

Balenele ar fi, de asemenea, incluse pe lista acestei legi, ceea ce va insemna ca vanatorii de balene ar putea fi clasificati ca ucigasi, informeaza Daily Mail.

Toate acestea au fost propuse la conferinta anuala a Asociatiei Americane pentru Progresul stiintei de la Vancouver.

Potrivit acestui proiect, chiar si excursiile pentru observarea balenelor ar fi supuse la relgementari pentru respectarea intimitatii lor, iar companiile de petrol ar trebui sa acorde o atentie mai mare efectului pe care l-ar putea avea proiectele lor asupra vietii acestor creaturi si a culturii lor.
„Dovezile stiintifice sunt acum suficiente pentru a sustine faptul ca delfinii au, la fel ca si oamenii, constiinta de sine, sunt fiinte inteligente cu emotii si personalitati”, a declarat filozoful Thomas White.

„In consecinta, delfinii ar trebui sa fie considerati «persoane non-umane» si evaluati ca indivizi. Din punct de vedere etic, ranirea, uciderea sau capturarea delfinilor sunt gresite”, a adaugat filozoful.

Cei din coalitie spun ca, datorita progreselor in stiinta, este clar ca delfinii sunt extrem de inteligenti si sensibili.

Proiectul de lege prevede pentru fiecare membru individual (cetacee, balene, delfini sau marsuini) dreptul la viata. De asemenea, spune ca nimeni nu are dreptul de a detine aceste creaturi sau de a face ceva care aduce atingere drepturilor si libertatilor lor.

Delfinul este pe locul doi dupa om in functie de greutatea creierului in raport cu cea a corpului.

Principalul argument in sustinerea acestei declaratii este faptul ca delfinii se pot recunoaste in oglinda, deci au constiinta de sine.

Exista, de asemenea, exemple despre suferinta delfinilor pentru puiul mort, despre faptul ca isi ajuta semenii bolnavi hranindu-i si despre cooperarea lor cu perscarii atunci cand de aici rezulta mancare si pentru ei.

In Laguna din Brazilia, cand un banc de pesti intra in laguna, delfinii se pozitioneaza cu fata spre pescari, aducand pestele in plasele lor. Orice peste care scapa din plasele pescarilor, ofera o masa usoara delfinilor.
Cea mai izbitoare dovada a inteligentei acestor mamifere probabil ca este povestea delfinului Kelly de la un institut pentru studierea mamiferelor marine din Mississippi, care era recompensat cu peste pentru curatarea de gunoi a piscinei.

Fiecare „bucata” de gunoi din piscina era recompensata cu un peste. Pentru a creste aportul de peste, Kelly a inceput sa rupa gunoiul in mai multe parti pe care il aducea la margine „bucata cu bucata”.

Intr-o zi, delfinul a reusit sa prinda un pescarus si a fost recompensat cu o portie mult mai mare de peste pentru eforturile sale. Kelly a inceput apoi sa foloseasca din pestele primit ca momeala pentru a prinde alti pescarusi in falcile sale.

Toate aceste tehnici le-a transmis mai departe puilor ei, care apoi au fost asimilate si de alti delfini tineri. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here