Companiile administrate de stat ar trebui sa sponsorizeze obiective de interes national, precum sanatatea, invatamantul sau restaurarea de monumente, nu sa risipeasca acesti bani, a declarat, vineri, Razvan Nicolescu, expert in energie in cadrul Deloitte Central Europe si fost ministru al Energiei.
El a fost intrebat cum comenteaza informatiile dezvaluite joi de Corpul de control al premierului, potrivit carora in cadrul Transelectrica si Transgaz au fost descoperite mai multe nereguli, respectiv sporuri si premii nejustificate, precum si contracte suspecte in perioada 2009 – 2013, transmite Agerpres.
Printre nereguli apare si faptul ca Trangaz a acordat sponsorizari de 13 milioane lei Asociatiei Club Sportiv „Gaz Metan Medias”, sponsorizarile fiind aprobate de persoane din conducerea Transgaz care aveau si calitatea de membri ai consiliului director al respectivei asociatii sportive.
„in toate sau in foarte multe dintre companiile inca administrate de stat sunt nereguli si sa nu fiti surprinsi daca in lunile care urmeaza vor exista si consecinte. Pentru ca cine incalca aceste reguli isi asuma riscuri foarte mari, mai ales intr-o Romanie unde justitia este tot mai independenta si-si face tot mai bine treaba. Din punctul meu de vedere, este important sa prevenim astfel de lucruri”, a raspuns Nicolescu, prezent la conferinta de lansare a Aspen Energy Lab.
El a amintit ca, in 2014, cand ocupa functia de ministru al Energiei, a emis un ordin potrivit caruia toate sponsorizarile trebuie sa fie publice.
„Ca sa vada si presa, si opinia publica, si actionarii unde se duc acesti bani. in acelasi timp, am venit cu o serie de recomandari ca aceste sponsorizari sa fie directionate catre unul sau doua obiective de interes national. De exemplu, cand merg la Ulpia Traiana, mi-e rusine de ce este acolo. si cand te uiti pe cine sponsorizeaza companiile de stat din energie constanti ca sunt de la echipe de fotbal, la biserici, la angajati care au probleme de sanatate, la institutii de invatamant. Sigur ca sunt foarte multe nevoi, dar este foarte important ca aceste resurse financiare sa fie directionate catre realizarea unui obiectiv: fie ca e sanatate, fie ca e vorba de invatamant sau de restaurare de monumente, dar acest obiectiv sa se intample, nu sa se risipeasca acei bani”, a adaugat Razvan Nicolescu.