Despre repornirea industriei muzicale romanesti la Romanian Music Export, online, pe 31 ianuarie 2021

0
1212

 

Romanian Music Export (RME), primul program romanesc din zona antreprenoriala care isi asuma misiunea de promovare si de export muzical pentru artistii romani la nivel european, va lansa, pe 31 ianuarie 2021, ora 13, Romanian Music Export Online. Evenimentul e construit din panel-uri de discutie live si inregistrate cu speakeri romani si straini relevanti pentru industrie si showcase-uri de trupe romanesti si va fi transmis pe site-ul https://musicexport.ro/, dar si pe canalele de Facebook si de Youtube, vizionarea fiind gratuita pentru public.

Romanian Music Export a fost creat ca un program promotional ce identifica si sustine artistii romani la inceput de drum, oferindu-le suport in cresterea carierei lor atat pe plan national, cat si international. Platforma isi propune sa aduca laolalta artisti tineri, carora le pune la dispozitie o scena si vizibilitate, profesionisti ai industriei muzicale, directori de festival si public, avand credinta ca muzica este acel liant universal care uneste, vindeca si motiveaza.

Platforma online care ofera indrumare si suport artistilor romani pe timp de pandemie

Situatia fara precedent creata de pandemia de coronavirus a fortat in 2020 anularea, amanarea sau reorientarea spre online a tuturor evenimentelor si activitatilor culturale. Platforma digitala RME este creata pentru artistii romani, in special cei in ascensiune, care au atat o nevoie vitala de consiliere si suport in timpul acestei perioade fara concerte si fara plati, dar si de parteneri cu care sa discute posibile solutii pentru reconstructia carierelor lor in viitorul apropiat.

Astfel, editia online din 31 ianuarie este esentiala pentru continuarea programului Romanian Music Export si pentru a putea face posibila editia live offline din 2021 si isi propune sa ofere indrumare si solutii la provocarile intampinate de organizatorii si promotorii de evenimente din Romania.

Idei si bune practici de la reprezentantii evenimentelor din Europa si Romania

Romanian Music Export online reuneste in panelurile de discutii reprezentanti ai marilor festivaluri din Europa: Summerbreeze Open Air (Germania), Wide Days (Scotia), Nova Rock (Austria), dar si ai celor locale (ARTmania, Untold, Electric Castle, Summer Well, Awake) sau ai cluburilor de evenimente din tara (Quantic, Rockstadt, Form Space, Club Control, Expirat), manageri de teatru si culturali, artisti romani si reprezentanti ai companiilor de booking si management.

Printre panelurile de discutii se numara:

Health&Safety/Post pandemic events reopening – Cand putem spera la o repornire a industriei? Suntem in siguranta daca redeschidem evenimentele cu audienta mare? Cum sprijina autoritatile redeschiderea vietii culturale si a spectacolelor? Sunt atat de multe necunoscute, insa vom incerca sa aflam raspunsuri la cateva dintre ele.

AR+VR+MR=XR/ The Next Festival – Cum vor arata festivalurile viitorului? Ce tehnologii noi ar trebui sa foloseasca producatorii de evenimente mari pentru a-si pastra publicul actual, dar si pentru a atrage noi oameni, in special tineri?

Freelance Musician or Artist? – Cum e mai bine pentru mine, ca muzician: sa ma reprezint singur sau sa ma inrolez la o agentie? – o intrebare care isi cauta raspuns de mult timp, mai ales in spatiul muzical autohton. Argumente pro si contra vor fi expuse, exemple vor fi date, concluziile le va trage fiecare pentru sine.

Festival bookers – Cum se stabileste o directie artistica pentru un festival? Cum aleg managerii de booking trupe mai putin cunoscute, care ajung astfel sa cante pe scena unui festival mare? Unde gasesc bookerii aceste trupe? La aceste intrebari (si multe altele), aflam raspunsuri din discutia de o importanta vitala pentru viitorul exportului muzical din Romania.

Women In Music Business  – Equality in the Music Scene – Este industria muzicala un mediu in care femeile se pot bucura de success? Femeile manageri culturali si directori de festival se confrunta cu discriminare? Acest panel isi propune sa deschide discutia despre egalitatea in industria muzicala si ce pasi sunt de facut pentru a accesibiliza nisa pentru si mai multe femei in pozitii cheie.

Pe langa panelurile de discutii, o serie de trupe romanesti vor sustine concerte in cadrul Romanian Music Export Online: Lucifer – A Rock Opera, Balkan Taksim, Psihodrom, Blana Bomba, White Walls,  Dirty Shirt, Roadkillsoda, Gramofone, JazzyBIT.

Intreg programul si invitatii pot fi consultati pe site-ul https://musicexport.ro/.

Romanian Music Export online este un proiect muzical si de antreprenoriat cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, Hotnews, Agerpres, Catavencii, Iqads, SMARK, Spotmedia, Zile si Nopti, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Sunete, Infomusic, Un site de muzica, Best Music, Metalhead, Maximum Rock, Eventim, Eventbook, iabilet.ro, bilete.ro, blt.ro.

###

Romanian Music Export a prins viata la cea de-a doua editie a East European Music Conference, pe 26 iulie 2018, eveniment la care producatori, agenti de booking, promotori si operatori culturali din Romania si Europa au asistat la un spectacol sustinut de cinci trupe romanesti, a caror selectie a fost facuta dupa o inscriere prealabila pe platforma construita special pentru acest program.

Orice trupa din Romania s-a putut inscrie, cu conditia ca piesele inscrise sa fie creatii originale. Jurizarea a fost facuta in doua etape, preselectia fiind facuta la nivel local, in timp ce selectia finala a celor cinci trupe a avut parte de un juriu international. 71 de artisti s-au inscris in competitie si trupele Am Fost La Munte Si Mi-a Placut, Gramofone, JazzyBIT, NEXT EX si White Walls au sustinut concerte de exceptie, iar in pauze au raspuns intrebarilor si curiozitatilor presei si ale agentilor de booking de la festivaluri mari ale Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here