Dezvoltarea nesustenabilă a infrastructurii din Asia ar putea duce la dispariția tigrilor

0
1339

Gland, Elveția, 23 noiembrie 2016. Tigrii din sălbăticie vor dispărea dacă guvernele asiatice refuză să adopte o abordare durabilă a planificării infrastructurii. Planurile vaste pentru dezvoltarea accelerată a infrastucturii din Asia amenință habitatele tigrilor și pun în pericol victoriile recente în conservarea acestei specii amenințate cu dispariția. Concluziile vin ca urmare a unui nou raport WWF: The Road Ahead: Protecting Tigers from Asia’s Infrastructure Development Boom” (n.r. Drumul ce ne stă în față: Protejarea tigrilor împotriva dezvoltării accelerate a infrastructurii din Asia).

În jur de 11.000 de kilometri de drumuri și căi ferate sunt deja schițate, alături de noi canale, conducte de petrol ori gaze si linii electrice. Parte a unei proiecții de 8 trilioane de dolari pentru infrastructura din Asia (din 2012 până în 2020), acest segment ar traversa fiecare habitat al tigrilor, ducând la o fragmentare majoră a acestora, la braconaj și conflicte cu comunitățile locale.

Infrastructura este esențială pentru dezvoltarea Asiei – însă trebuie să ne asigurăm că aceasta este sustenabilă și nu vine în detrimentul tigrilor sau a habitatelor acestora” a declarat Mike Baltzer, liderul inițiativei Tiger’s Alive a WWF.

13 țări cu populații de tigri în sălbăticie: în total, 3.890 de tigri

Lansarea acestei analize coincide cu aniversarea Tiger Summit-ului din 2010, de la Sankt Petersburg, Rusia. Aici, lideri globali și reprezentanți ai tuturor guvernelor din cele 13 țări populate cu tigri (Bhutan, Cambodgia, China, India, Malaezia, Bangladesh, Indonezia, Myanmar, Vietnam, Laos, Nepal, Rusia și Thailanda) s-au angajat să dubleze numărul de exemplare din această specie (obiectiv cunoscut sub numele de Tx2) până la următorul An Chinezesc al Tigrului, în 2022. Noua analiză marchează jumatatea acestui interval de timp (2010-2020) și avertizează că noi provocări se prefigurează pentru tigri și pentru patrimoniul natural bogat din Asia. Guvernele trebuie să acționeze acum; altfel, se vor confrunta cu destrămarea muncii lor, în timp ce aceste construcții nesustenabile vor distruge sistemele naturale pe care acești tigri le reprezintă.

La momentul summit-ului, existau doar 3.200 tigri în sălbăticie – față de cei 100.000, cu un secol în urmă. În ultimii șase ani însă, tigrii au prezentat semne de recuperare în anumite habitate sau țări critice. Acest lucru se datorează unei mai bune gestionări a ariilor protejate, a aprobării regionale a abordării Braconaj Zero, a capacității îmbunătățite de monitorizare și a intensificării eforturilor de combatere a traficului de tigri.

China, Myanmar, Thailanda și Malaezia și-ar putea pierde tigrii în următorii 10 ani

În sălbăticie există la ora actuală o populație estimată la 3890 de tigri, cu cifre ce cresc în India, Rusia, Nepal și Bhutan. Totuși, situația rămâne precară. India a pierdut 76 tigri doar în acest an din cauza braconajului, în timp ce China, Myanmar, Thailanda și Malaezia, cu mai puțin de 500 de tigri împreună, și-ar putea pierde exemplarele în următorii 10 ani – dacă planurile de infrastructură prost proiectate sunt aprobate.

WWF cere statelor cu populații de tigri să includă protecția tigrilor si a habitatelor acestora în etapa de planificare a infrastructurii. Aceste planuri trebuie să identifice habitatele critice pentru tigru și să se asigure că în aceste zone nu se va putea construi în viitor. De asemenea, ele trebuie să mențină coridoare ecologice – esențiale pentru migrația tigrului.

Guvernele ar trebui să consolideze și să aplice măsuri de protecție de mediu; să integreze reabilitarea habitatelor, toleranță zero pentru braconaj și monitorizarea faunei sălbatice în planificarea infrastructurii și a construcțiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here