Discriminare etnica la spitalul Marie Curie. Copii romi, tinuti in saloane separate

0
1124
spital-pacienti-cass

spital-pacienti-cassSpitalul „Marie Curie”, acuzat ca tine copii de etnie roma in saloane separate, a fost reclamat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) de catre Romani Criss si ECPI – Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, care cer constatarea si sanctionarea faptei de discriminare.

Cele doua organizatii neguvernamentale informeaza ca au transmis, miercuri, CNCD o plangere privind tratamentul diferentiat aplicat copiilor de etnie roma, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Marie Sklodowska Curie” din Bucuresti (fost Budimex).

„Este vorba despre segregarea copiilor romi fata de copiii majoritari prin asezarea lor in saloane separate. Este pentru prima data cand informatii despre astfel de practici in spitalele din Romania s-au putut concretiza intr-o plangere catre autoritati”, se arata in comunicatul transmis agentiei MEDIAFAX.

Organizatii semnatare precizeaza ca in acest an au efectuat documentari la nivelul mai multor spitale din Capitala si au strans informatii ca la Spitalul „Marie Curie” exista saloane segregate cu copii romi.

„Boala nu face discriminare pe criteriul etnic. A avea un copil bolnav este o tragedie pentru orice familie, indiferent de etnie. Denigrarea si excluderea micutilor pacienti doar pentru ca sunt de etnie roma nu face decat sa adauge si mai multa suferinta si nemultumire”, a declarat Oana Mihalache, reprezentanta Romani Criss.

Cele doua organizatii neguvernamentale solicita CNCD constatarea si sanctionarea faptei de discriminare, savarsite sub forma agravata a segregarii.

„Desi legea romaneasca interzice expres si sanctioneaza discriminarea etnica, aplicarea legii intarzie cand este vorba despre sistemul sanitar. De aceea, credem ca este cazul ca Ministerul Sanatatii si autoritatile publice locale care au in subordine spitale sa verifice daca regulamentele interne ale spitalelor contin prevederi prin care se interzice segregarea etnica si daca aceste prevederi sunt respectate in practica” a adaugat Iustina Ionescu, avocata ECPI.

Cele doua organizatii neguvernamentale precizeaza ca un principiu fundamental care sta la baza exercitiului dreptului la sanatate este ca acesta sa fie respectat fara discriminare, inclusiv pe criteriul etniei.

Romani Criss si ECPI au realizat Ghidul monitorilor de drepturile omului in domeniul discriminarii in accesul la servicii de sanatate al persoanelor de etnie roma, cu ajutorul caruia isi vor intensifica activitatea de monitorizare si raportare a discriminarilor care au loc in legatura cu dreptul la sanatate in cazul persoanelor de etnie roma si nu numai. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here